Fomentar la cultura

'Ciutat Maragda'

'Ciutat Maragda' demostra que no passa res si es convoca un grup de gent 'només' per parlar sobre llibres

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp44615934 icult leyendo un libro en verano vacaciones180815172508

zentauroepp44615934 icult leyendo un libro en verano vacaciones180815172508

Un dels meus regals de vacances són les dosis gairebé diàries dels 'podcasts’ de 'Ciutat Maragda', el programa de llibres de Catalunya Ràdio que dirigeix amb tant encert David Guzman. Sovint he compartit a les xarxes la recomanació d’un o altre episodi (m’encanta la nomenclatura del 'podcast’), però avui voldria parlar del programa en si.

M’he afegit sempre que n’he tingut l’ocasió, i ho continuaré fent, a la reclamació de més programes culturals i més cultura en els programes delsmitjans de comunicació públics, per això és de justícia agrair i promoure els que tenim d’una qualitat tan gran com aquest. Perquè 'Ciutat Maragda' no és una ciutat imaginada com la que dona nom al programa, sinó una ciutat real, amb ciutadans que fugen de dos perills: un, el de tractar d’idiota l’oient amb el pitjor d’algunes estratègies publicitàries; l’altre, el de parlar a l’oient des d’una altura estratosfèrica expressament, més en la forma que en el fons, fent-lo sentir culpable de no haver llegit tal o tal autor.

Notícies relacionades

Guzman gestiona els tempos amb delicadesa. Ell i els seus col·laboradors, Maria Bohigas i Jordi Puntí, parlen amb passió i amb naturalitat, una manera de fer que aconsegueixen encomanar als convidats. S’enfronten sense prejudicis a qualsevol tema, amb curiositat, la porta d’entrada a qualsevol gaudi i aprenentatge. Quin gust sentir-los. S’hi parla de novetats editorials i de clàssics, es conviden editors, traductors, llibreters, escriptors, bibliotecaris, gent de teatre, músics... perquè també la música fa acte de presència, amb una banda sonora esplèndida que ajuda a respirar paraules i digerir idees.

'Ciutat Maragda' ve a demostrar alguna cosa que molts sabíem, i és que no passa res si es convoca un grup de gent 'només’ per parlar sobre llibres, una por atàvica dels responsables de programació que l’estimada Anna Guitart també combat amb amabilitat i professionalitat des de la televisió en el seu programa 'Tot el temps del món'. Si això no és foment de la lectura, que baixi Déu i ho vegi.