IDEES

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp44611874 topshot   us president donald trump chairs a meeting with ad180813122601

zentauroepp44611874 topshot us president donald trump chairs a meeting with ad180813122601 / BRENDAN SMIALOWSKI

Van començar els presocràtics i el combat per la primacia de la paraula encara no ha acabat . Semblava que s’imposaria sobre totes les matèries, però els sofistes com Gorgias van demostrar qualsevol absurd. La paraula va voler ser massa espavilada i així ens va ensenyar a desconfiar-ne.

Al llarg dels segles, la paraula s’ha barallat amb l’espasa. Aristòtil, preceptor d’Alexandre el Gran, va anotar-li la ‘Ilíada’ i li va ensenyar Heròdot i Xenofont, de manera que, de no haver estat tan ben ensinistrat, no hauria arribat a gran. Napoleó tenia tanta por de la paraula, ja denominada ploma, que va encarregar a Fouché el control de tota dissidència.

Més a prop dels nostres temps, la imatge va enderrocar la paraula i es va entronitzar al cim de la significació. L’expressivitat del cine mut i els publicistes van tenir-hi molt a veure. El regnat de la imatge va ser de curta durada. Gràcies a les noves tecnologies, i sobretot a Twitter, la imatge ha tornat al seu lloc de lloctinent de la paraula.

Donald Trump

Possiblement, el tuitaire més seguit sigui Donald Trump, el loquaç president dels Estats Units. ¿Primacia de la paraula o primacia de l’espasa que s’expressa amb paraules?

A Sigmund Freud li van preguntar per l’origen de la justícia i els codis que la fixen. La resposta va ser fulminant per al prestigi de la paraula: la justícia existeix perquè descansi el poderós; dictar una norma disminueix l’esforç de clavar garrotades a tort i a dret.

Notícies relacionades

El poder de la paraula ‘per se’ no es demostra en les lleis sinó en els textos fundacionals de les religions. Només són paraules escrites per marginats, però cal veure les voluntats que han subjugat, les espases que han retorçat, els sofriments i els èxtasis que han ocasionat.

Que descansin, i si no pot ser en pau que sigui en silenci.

Temes:

Filosofia