Quim Torra i el neofeixisme

2
Es llegeix en minuts

Quan s’escrigui amb una mica més de distància sobre aquest trist període de la història de Catalunya i s’assenyalin els responsables de la ruptura de la convivència interna, el president Torra com a titella de Carles Puigdemont figurarà en primera línia. L’article que dies enrere va publicar en EL PERIÓDICO i altres mitjans és un exemple de la ideologia ultranacionalista que ens empeny cap al desastre. Després del fracàs del procés, el separatisme continua sense assumir que l’intent de secessió no només va ser il·legal, sinó també il·legítim en termes democràtics (la gravetat del cop parlamentari del 6 i 7 de setembre és indefugible), amb el que el conflicte sociopolític és principalment entre catalans. En lloc d’acceptar aquesta premissa, a partir de la qual es podria restablir la normalitat institucional i iniciar un procés de reconciliació entre uns i d’altres, el nucli radical que governa la Generalitat i dirigeix l’acció separatista s’atrinxera amb un discurs tan il·lusori com fanatitzat que alimenta l’enfrontament intern.

Notícies relacionades

L’article de Torra és menyspreable perquè en nom d’un supòsit "combat per la llibertat", només del gust dels independentistes, justifica l’apropiació partidista de l’espai públic i de les institucions, que en una societat democràtica és de tots i, per tant, de ningú en exclusiva. L’exhibició permanent de simbologia partidista és il·legal, tal com ha quedat establert reiteradament per la justícia, ja que xoca contra el principi de neutralitat i atempta contra la convivència entre ciutadans de diferent ideologia. És un principi bàsic en totes les democràcies del món, que havia funcionat amb normalitat a Espanya fins que el separatisme va decidir apropiar-se dels carrers de Catalunya. Torra no només ignora aquesta regla essencial de la democràcia, sinó que amb el seu article persegueix intimidar aquells ciutadans que, en vista d’aquest abús de poder i la inacció dels successius governs espanyols, han decidit valentament retirar estelades, llaços i creus grogues de l’espai públic o pancartes polítiques dels balcons consistorials. Insinua que els Mossos, amb l’excusa que es tracta d’"agressions feixistes", actuaran per posar fi a aquestes accions.

La lamentable persistència de grupuscles franquistes, per fortuna molt minoritaris, o d’extrema dreta espanyolista, que en alguns casos protagonitzen actuacions violentes, no ens pot confondre sobre el fet que avui l’autèntic perill per a la democràcia a Catalunya és la ideologia separatista. Es tracta d’un moviment ultranacionalista de naturalesa hispanofòbica, que menysprea la resta dels catalans, i per al qual tot està permès, des de fabricar 'fakes news' en xarxes, recórrer a l’homofòbia per criticar els rivals polítics, fins a tancar el Parlament si això convé als seus interessos. Recorre sense pudor a la manipulació i a la mentida, cultiva el ressentiment i el victimisme per atrapar emocionalment la seva parròquia. S’embolica amb la bandera de la llibertat, però és una ideologia xenòfoba, antidemocràtica i, per tant,  neofeixista.

Temes:

Quim Torra