Editorial

Batuda nocturna a la Barceloneta

Barcelona té un dèficit policial que afecta la qualitat de vida dels veïns i la imatge que la ciutat projecta al món

1
Es llegeix en minuts
abertran44636631 barcelona 12 08 2018  botell n incivismo en la playa del som180812132700

abertran44636631 barcelona 12 08 2018 botell n incivismo en la playa del som180812132700 / FERRAN NADEU

Aquest estiu s’està caracteritzant, a Barcelona, per un augment de les situacions d’incivisme, de tal manera que l’assumpte fins i tot ha tingut una derivada política, amb la reprovació, la setmana passada, del govern d’Ada Colau per part de l’oposició. En la llista de greuges, tal com ha informat EL PERIÓDICO, hi figuren des de la pràctica del botellon al tràfic de drogues, passant pelsrobatoris a turistes o el fenomen del 'top manta', l’últim episodi del qual -amb la pallissa a la plaça de Catalunya- va generar una dura polèmica. No és menor la problemàtica de l’oci nocturn, centralitzat en zones com la Barceloneta, amb un continu tràfec de persones sense el menor sentit de la convivència i amb dosis elevades d’incivisme i inseguretat.

Un missatge contundent

Per pal·liar, en part, la sensació d’indefensió, un dispositiu conjunt dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana va intervenir la nit de dissabte a diumenge al Front MarítimMossos d’Esquadra i la Guàrdia UrbanaFront Marítim, amb un sorprenent final de 38 detinguts (per furt, robatori amb violència i delictes contra la salut pública). Es tracta d’una acció que sobretot perseguia enviar un missatge contundent als hipotètics infractors i calmar les pressions dels veïns  i delsempresaris  del sector (Fecasarm), que ja s’havien queixat d’una certa sensació d’impunitat i tolerància.

Més enllà de l’incivisme evident, amb la intervenció policial s’ha posat de manifest una realitat que no era desconeguda però que ara es posa rotundament en evidència. Malgrat no tractar-se d’una nit especialment calenta a la Barceloneta, el resultat del dispositiu (que es va desenvolupar sense ostentacions i amb discreció al llarg de tota la matinada) ens adverteix que no només estem parlant de gamberrades o d’atemptats contra la salut o el patrimoni comú, sinó que també es produeixen, i amb freqüència, delictes més greus, atracaments i accions relacionades amb la droga, la qual cosa ens avisa de la necessitat ineludible d’intensificar la presència policial més enllà d’una acció esporàdica.

El problema és la falta de recursos policials. Malgrat els últims esforços -els simbòlics i els continuats en el temps-, Barcelona (i singularment els espais on es concentra l’oci nocturn) té un dèficit que va en detriment no només de la qualitat de vida dels veïns, sinó de la imatge que la ciutat projecta al món.