IDEES

Temps per llegir, a la fi

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp44532199 bra301  sao paulo  brasil   03 08 2018   personas miran libr180808130055

zentauroepp44532199 bra301 sao paulo brasil 03 08 2018 personas miran libr180808130055 / Fernando Bizerra Jr

Un lector ambiciós no deixa de ser-ho davant de circumstàncies adverses, sinó que ho és encara més quan apareixen.         

Els lectors, com els nedadors d’aigüessalades, s’han foguejat a l’agost. Recordo llibretes en què anotava no només els títols que devorava durant les vacances, sinó també el nombre de pàgines i el temps de lectura. Per sort no existia Twitter per airejar la meva plusmarca de ‘Guerra i pau’ o no hauria tingut un amor d’estiu fins als 65.

Teclejo això mentre miro de reüll la meva tauleta, satisfet per la quantitat de llibres que engoleixo a bon ritme estival. La meva lectura sense taxa, febril com abans, inclou títols com ‘El bebé toca’,  ‘Los animales’ o ‘Colores’. Res em falta. Hi ha novel·les com ‘El monstre de colors’. Relats musicals com ‘En Pinxo i l’orquestra’. I assaig: ‘El meu nen no menja’. Fins i tot m’he atrevit amb una trilogia d’un autor japonès, composta pels volums ‘Soc una nevera’, ‘Soc un armari’ i ‘Soc una banyera’. És més, no només els he llegit tots (i en veu alta), sinó que m’he entregat a aquest plaer olímpic i acadèmic que és la relectura (especialment el refrescant ‘Soc una nevera’).

Notícies relacionades

Quan un lector compulsiu estiueja amb un bebè, es consola d’aquesta manera mentre busca la dosi en qualsevol situació. Així, ens posem a llegir sota un pont, a la cua de la botiga, al pas zebra. Quan el petit dorm, cal escollir: parlar amb la parella, dormir o llegir. Per sort, tots dos podem menjar mentre llegim. Així que és escoltar aquest petit ronc celestial i les trompetes toquen a sometent. Com quan a les pel·lícules de ciència-ficció tots corren a la nau.

Tot i així, de vegades ens sentim com Henry Bemis al vuitè capítol de ‘La dimensió desconeguda’. Aquest miop, un lector sempre empipat per un entorn que li impedeix llegir, sobreviu a un esclat nuclear. És l’únic home a la Terra. Ronda per la runa de la civilització i, quan està a punt de portar-se un revòlver a la templa, descobreix les ruïnes d’una biblioteca pública. Entre la runa fumejant, els millors llibres de la literatura universal. “Prou temps, a la fi”, exclama. El millor estiu nuclear. Llavors s’incorpora per mirar un dels títols i les ulleres li cauen a terra i es trenquen. 

Temes:

Llibres