Editorial

La llum puja a preus màxims

Potenciar les renovables permetria dependre menys del carbó i el gas natural, que encareixen la factura

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp36954662 electric meters of an apartment building are seen in barcelo180807182047

zentauroepp36954662 electric meters of an apartment building are seen in barcelo180807182047 / ALBERT GEA

La llum escala cap a preus màxims. No es tracta de pics puntuals per causes meteorològiques o de forta demanda; sinód’una tendència sostingudaque afecta bona part dels usuaris: els gairebé 11 milions d’abonats amb la tarifa regulada (PVPC). El juliol passat, un consumidor mitjà va pagar 66,4 euros de llum, el 8,6% més que un any abans, segons un estudi que també apunta que a l’acabar el 2018 aquest usuari tipus haurà pagat 788 euros d’electricitat, el segon rebut anual més car de l’última dècada.

No tot el que paga una casa a la factura correspon a consum. Gairebé el 21% són impostos i també hi ha costos fixos (primes a renovables, dèficit, etcètera). El que està encarint el rebut són els preus a l’engròs de generació d’electricitat, i aquí hi ha diverses causes.

Una d’elles és l’alça dels preus del carbó i del gas natural. Potenciar les renovables permetria dependre menys dels combustibles fòssils. Un camí possible, ja que la ministra de Transició Energètica, Teresa Rivera, és favorable a una economia més sostenible. Un altre factor és la sospita d’especulació amb els drets d’emissions de CO2, que les centrals contaminants estan obligades a posseir. El seu preu s’ha triplicat en un any.

Una pujada a la factura de la llum pot significar un seriós contratemps en les economies domèstiques. Respectant les regles de competència i de mercat, les administracions haurien de vetllar perquè aquest dret bàsic no es vegi amenaçat.