PUGNA A LA DRETA

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp44430526 graf6059 madrid 24 7 2018   fotograf a facilitada por el par180724134348

zentauroepp44430526 graf6059 madrid 24 7 2018 fotograf a facilitada por el par180724134348 / DIEGO CRESPO

No fa ni tres setmanes que Pablo Casado –el del màster fantasma– va agafar els comandaments del PP i han corregut ja rius de tinta sobre com s’assembla a Albert Rivera. Un té 37 anys, l’altre 38. Són ben plantats i parlen amb desimboltura. Tots dos són molt ambiciosos i estan encantats de conèixer-se. Potser es pot buscar justament en la seva gran semblança el motiu que fa que lluitin sense respir entre ells, arrossegant els seus partits cada vegada més a la dreta, en una carrera a l’estil 'Locos al volante', la pel·lícula que va crear allà pels setanta el subgènere de la comèdia automobilística.

En aquests pocs dies, Casado ha deixat clar que allòd’acollir immigrants o refugiats encara li agrada menys que a Rajoy. El mateix ha fet Rivera. Tots dos han cregut necessari remarcar-ho fent-se una foto amb la tanca de Ceuta. Un, Rivera, hi va ser dilluns 30, l’altre, dos dies després. Casado ha parlat de "milions" d’immigrants a punt d’envair Espanya. Tots dos acusen sense base Pedro Sánchez, a qui diuen que és partidari dels 'papers per a tothom’, d’un suposat 'efecte crida' desencadenat després d’acollir l’’Aquarius’.

Però Casado li ha donat temps per a més coses. Com Rivera, veu els socialistes segrestats per l’independentisme i l’'extrema esquerra'. Tots dos juren que mai dialogaran amb els primers i profereixen quotidians insults contra el president Torra. Rivera no s’ha oblidat d’afegir que, si fos per ell, Catalunya seguiria sotmesa al 155, però en versió heavy, a més d’atiar la violència de carrer amb el pretext dels llaços grocs. El PP, per la seva banda, vol reescriure el Codi Penal per poder engarjolar els independentistes sense problemes.

Podríem seguir, però l’espai és limitat. Al PP i Ciutadans només els falta, per acabar de connectar amb l’extrema dreta que vocifera des de diferents països del continent, regirar-se contra Europa. De moment, PP i Ciutadans van insultar Alemanya –primer, Bèlgica– quan la decisió del Tribunal de Schleswig-Holstein. Però els populars Casado i González Pons van anar encara més enllà i van suggerir que Espanya havia de suspendre el Tractat de Schengen.

Notícies relacionades

Tradicionalment es donava per fet, i en general es considerava una virtut, que el PP agrupava tota la dreta espanyola. Des del centre moderat i liberal fins als més nostàlgics franquistes. Això l’ajudava a guanyar eleccions i alhora conjurava el perill que sorgís algun partit ultra. Ara, en canvi, hi ha dues formacions de dretes que competeixen sense caserna per ocupar l’extrema dreta, allunyant-se dia a dia del centre, que és des d’on, llevat que ells ens demostrin el contrari, es guanyen les eleccions.

¿Obeeix aquesta boja competició a alguna estratègia o els mou el pur instint, com al gat que, desconcertat, dona urpades a la seva imatge reflectida en el bassal? De moment, i mentre Pablo i Albert saturen l’atmosfera d’acarnissament i demagògia, Sánchez, al capdavant del seu 'govern Frankenstein', els està traient, segons el CIS, una bona tirada en les preferències dels espanyols.