LES BIBLIOTEQUES PERSONALS

El llibre que busqueu existeix

Poques coses diuen més d'una persona que la llista d'obres que té arraconades a la seva biblioteca i la de les que té ben a mà

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp41371606 barcelona  19 12 2017 estanterias de libros en la libreria c180126174316

zentauroepp41371606 barcelona 19 12 2017 estanterias de libros en la libreria c180126174316 / FERRAN SENDRA

No em pregunteu quantes vegades, des que obrim la llibreria, amics lectors han entrat per la porta allargant-nos la bossa de llibres que porten a la mà, dient: “Us porto aquests llibres, que he de fer lloc a casa”.

Nosaltres no acceptem llibres en general; també són molts els desconeguts que ens els porten, però a aquests els enviem directament al Mercat de Sant Antoni, on sí que hi ha parades que els compren. Els dels amics lectors de confiança, en canvi, sí que ens els mirem: ells ens coneixen i saben quins són els nostres gustos i els títols que volem oferir als nostres clients.

Moltes vegades ens trobem amb un dels llibres a la mà, preguntant-los: “Però, home, ¿aquest no el vols?”. La resposta habitual sol ser que no, que fa temps li va donar per llegir coses d’aquell autor o d’aquell tema de què tracta el llibre, però que ara els seus interessos han canviat i saben que no ho el tornaran a llegir.

Notícies relacionades

“M’he de treure de sobre llibres vells per fer lloc per als que vindran”, aquesta és una de les frases que més es repeteixen en aquest tipus de situacions, perquè les biblioteques personals canvien pràcticament al mateix ritme que un mateix va canviant. Poques coses en diuen més del moment en què es troba una persona que la llista de llibres que té arraconats a l’últim prestatge de la seva biblioteca i la llista dels que té ben a mà, a la tauleta o al despatx. Poques coses expliquen tant sobre el que algú ha viscut en un moment passat de la seva vida i sobre el moment actual en què es troba. Els llibres de cada un –els que conserva i dels que prescindeix– són com el llistat obert dels temes que en diferents moments han ocupat la seva ment.

Quan ens pregunten: “¿Com és que encerteu tant quan recomaneu llibres?”, la resposta és: “Quan ens pregunteu, vosaltres mateixos ens esteu explicant què teniu en el cap i, per tant, el llibre que en aquell moment voleu llegir”. La nostra feina consisteix simplement a saber que aquest llibre existeix.