EDITORIAL

El Vaticà i la pena de mort

S'ha d'aplaudir que l'Església condemni els ajusticiaments

1
Es llegeix en minuts
ecarrasco42698030 pope francis drinks from a mate gourd as he arrives in st  p180328172837

ecarrasco42698030 pope francis drinks from a mate gourd as he arrives in st p180328172837 / Alessandra Tarantino

Cap de les accions del Vaticà s’han de prendre a la lleugera per la influència que tenen sobre els creients a tot el món i també perquè serveixen per establir vares de mesurar morals que solen destapar profundes hipocresies, sobretot quan parlem de relacions internacionals i raó d’Estat. Per aquesta raó, és significatiu que el papa Francesc hagi aprovat la modificació del catecisme catòlic per declarar "inadmissible" la pena de mort i hagi indicat el compromís de l’Església d’instigar-ne l’abolició a tot el món. El text assenyala que "la pena de mort és inadmissible, perquè atempta contra la inviolabilitat i la dignitat de la persona”.

Es tracta sens dubte d’una decisió molt positiva, ja que el catecisme és el llibre doctrinal que recull les bases del catolicisme. Un nou pas en l’obra del papa Francesc d’allunyar l’Església de postulats polítics ultraconservadors. Perquè a ningú se li escapa que a molts dels llocs on la pena de mort està en vigor s’ha aplicat durant molt temps en nom de Déu i amb l’aquiescència de l’Església.

La pena de mort és una rèmora del passat, un càstig inhumà que no es justifica per molt execrables que siguin els crims del condemnat. Lluitar per la seva abolició a tot el món és una noble causa, així que es pot aplaudir que el Vaticà -tan remís o directament oposat en altres assumptes- s’hi hagi afegit.