¿Un Watergate a París?

El 'cas Benalla' posa contra les cordes Macron en un escàndol que va adquirint més proporcions dia a dia

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp44424125 french president emmanuel macron visits the 55th internation180723165707

zentauroepp44424125 french president emmanuel macron visits the 55th internation180723165707 / POOL

Jean-Luc Mélenchon, el líder de la França Insubmisa, el partit més a l’esquerra de l’Assemblea Nacional, ha comparat el cas Benalla, que està posant en perill a Emmanuel Macron, amb el cas Watergate. Salvant les distàncies –a Europa estem acostumats que alguns polítics descobreixin Watergates cada setmana–, és cert que els dos escàndols s’assemblen, sobretot en que el més important no són els fets dels quals parteixen, en principi dos simples esdeveniments, sinó l’actuació posterior del poder, les mentides i l’encobriment.

Alexandre Benalla, un estret col·laborador de Macron, s’enfronta l’1 de maig a una petita manifestació d’un centenar de joves a la plaça de la Contrascarpe de París, subjecta una noia i colpeja després un noi. Benalla porta casc i identificacions de policia, però no és policia, sinó adjunt al cap de gabinet de Macron, de la seguretat del qual s’encarregava des de feia temps. El ministre de l’Interior, Gérard Collomb, s’assabenta l’endemà de l’ocorregut, que ha sigut filmat amb telèfons mòbils, però no n’informa la fiscalia, sinó el cap de policia de París i el cap de gabinet del president.

Mentides descobertes

El 3 de maig, Benalla és convocat pel seu cap immediat i suspès de sou i feina 15 dies. Pero no se sap res de l’assumpte fins que Le Monde publica el vídeo i la informació el 18 de juliol, més de dos mesos i mig després dels fets. El dia 19, Macron no diu ni paraula, només que “la República és inalterable”. Aquell mateix dia, el portaveu del president assegura que Benalla havia sigut desposseït de les funcions de seguretat i dedicat a tasques administratives. És una mentida més perquè diverses fotografies mostren que Benalla era al costat de Macron el 13 de juliol en una visita a Giverny, el 14 de juliol en la desfilada de la Festa Nacional i el 16 de juliol en la rebuda a la selecció guanyadora del Mundial.

El dia 20, a més, se sap que Benalla vivia des del 9 de juliol en un pis de l’Estat al Quai Branly, en les mateixes estades on François Mitterrand amagava la seva amant Anne Pingeot i la seva filla secreta, Mazarine. També disposava de xofer i cotxe oficial. Aquell mateix dia, l’Elisi acomiada Benalla, que és detingut i imputat –al costat d’un altre guardaespatlles a sou del partit de Macron i tres funcionaris policials— per lesions i usurpació de funcions per actuar com a policia sense ser-ho.

Conseqüències polítiques

Notícies relacionades

A més, hi ha dues investigacions obertes més, una de parlamentària i una altra d’administrativa. En la comissió parlamentària, el ministre de l’Interior, que pot ser el fusible que pagui les conseqüències polítiques, i el cap de la policia han eludit, no obstant, les seves responsabilitats i han apuntat a l’Elisi.

Macron, de moment, calla, però no tindrà més remei que fer front al que a França ja es qualificad’“affaire d’Estat” i que despulla les característiques d’un poder vertical i centralitzat en el que el president que havia de canviar la manera de governar està envoltat de fidels que, si no fos pel paper de la premsa, disfrutarien d’impunitat.