Anar al contingut

cimera a Brussel·les

Domar el geni Trump

BRENDAN SMIALOWSKI

Domar el geni Trump

Carlos Carnicero Urabayen

Els europeus han de gastar més en defensa i sobretot fer-ho de manera eficient, aplicant economies d'escala a la seva fragmentada indústria armamentística

“Soc molt consistent. Soc un geni molt estable”. “Tinc propietats a Irlanda. Tinc propietats per tot el món. Crec que agrado molt”. Endevinin: ¿quin dels 29 líders de l’OTAN reunits a Brussel·les ha deixat aquestes perles? Després de la perplexitat o el riure que produeixen les intervencions de Donald Trump, emergeix sempre la mateixa pregunta: ¿com s’evita que el món s’enfonsi mentre segueixi a la Casa Blanca?

Lord Ismay, primer secretari general de l’OTAN, va dir que el seu deure era “mantenir els soviètics fora, els americans dins i els alemanys a baix”. Avui podria substituir l’últim dels objectius per aquest altre: domar els primitius instints de Donald Trump. Un assumpte complicat.

Trump és una sort de cap en aquesta aliança militar. Els Estats Units representen per si sols el 40% de la despesa total del món en defensa. El conjunt dels països de la UE suma el 16%, Xina el 9,7% i Rússia el 6,7%. La queixa de Trump no és nova, heretada dels seus predecessors. La majoria dels europeus, a excepció de Grècia, Polònia, el Regne Unit i Estònia, no compleixen allò acordat entre els socis de l’OTAN: dedicar almenys el 2% del seu PIB a defensa. Espanya no assoleix l’1%. Els Estats Units gasten el 3,5%.

Un fanfarró

Una cosa és ser el cap i una altra comportar-se com un fanfarró que intimida els seus aliats i posa en risc la pau i els valors del món lliure que van fundar aquest pròsper univers atlàntic des de la segona guerra mundial. Trump ha amenaçat frívolament de treure als Estats Units de l’OTAN, per després dir que no serà necessari perquè ha aconseguit que els seus aliats es comprometin a gastar més. També ha barrejat les seves disputes comercials –àmbit en el qual va camí de provocar un gran incendi– amb la seguretat, com si peres i fusells fossin assumptes de la mateixa naturalesa.  

L’irresponsable comportament del geni Trump no ha d’ocultar l’evident: els europeus han de gastar més en defensa i sobretot fer-ho de manera eficient, aplicant economies d’escala a la seva fragmentada indústria armamentística. Prendre’s seriosament la mil vegades anunciada defensa comuna europea ha passat de ser una bona idea a un objectiu inajornable: ¿Qui pot confiar en aquests Estats Units per protegir-nos de Vladimir Putin?

Nombre de tancs

Seria miop, en tot cas, jutjar la força d’Europa per la seva despesa en defensa. En aquest món de PutinTrump i altres homes forts, seria temptador mesurar la força exclusivament pel nombre de tancs. Seria un error. La Unió Europea és una espècie de “superpoder invisible”, com diu l’acadèmic Andrew Moravcsik.

Europa és el primer bloc comercial del món, lidera el planeta en assumptes com el canvi climàtic i exerceix la persuasió a través del poder tou de manera eficaç, la qual cosa la dota d’una especial capacitat per trobar aliats. Si els europeus volen domar Trump, han d’actuar units i espantar els propis aprenents del president nord-americà: SalviniSeehoferOrbán i altres tants.