Dues mirades

Si no és 'sí', és 'no'

És imprescindible el consentiment exprés de la dona, especialment en un país on es denuncia una violació cada vuit hores.

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp41109039 violencia genero180417195944

zentauroepp41109039 violencia genero180417195944 / CARLOS MONTANYES

És senzill. És rotund. És inapel·lable. Carmen Calvo, vicepresidenta i ministra d’Igualtat, ho va expressar amb claredat: “Si una dona no diu ‘sí’ expressament, totes les altres coses són ‘no’ i allà és on hi ha preservada l’autonomia, la llibertat, el respecte a la seva persona i la seva sexualitat”. És imprescindible el consentiment exprés de la dona, especialment en un país on es denuncia una violació cada vuit hores. I no es tracta de firmar un paper en ple clímax passional, com les veus del masclisme, sempre disposades a ridiculitzar i minimitzar els problemes de les dones, es llancen a advertir. És una mica més terrible i brut, la necessitat que el testimoni d’una dona drogada o paralitzada pel terror, com la víctima de ‘La manada’, no sigui posat en dubte per un jutge davant de l’absència d’una negativa expressa. La realitat no admet frivolitats.

Notícies relacionades

Segons les dades del Ministeri de l’Interior, les agressions sexuals amb penetració han augmentat un 28,4% a Espanya durant els tres primers mesos del 2018. El portal geoviolenciasexual.com ha denunciat des de començaments d’any (fins al 9 de juliol) 26 agressions sexuals múltiples, 13 més que en tot el 2017. Les dades són rellevants, però molt més el que es calla. La Fiscalia de la Violència sobre la Dona calcula que entre el 70% i el 80% dels casos no es denuncien.

Si no és ‘sí’, només pot ser ‘no’. Davant la cultura de la violació, només hi ha la cultura del respecte.