Anar al contingut

El mercat de la vivenda

El que era un lloc on viure

El que era un lloc on viure

Josep Maria Raya

Els pisos a les grans capitals i centres turístics es continuaran venent cada vegada més com un bé d'inversió

El meu germà em va enviar aquesta setmana una oferta d’un pis en venda a Barcelona. Era a la zona alta, lluny de la zona turística i, no obstant, l’anunciant no podia evitar parlar del pis com una inversió. Al voltant del 30% de les vivendes de segona mà les compren inversors. La rendibilitat del lloguer és molt superior a la de la majoria d’actius alternatius. A més, a les zones més cèntriques i turístiques de les grans ciutats, els lloguers turístics estan oferint rendibilitats per sobre dels dos dígits. Alguns d’aquests pisos turístics no compten amb llicència turística i es proveeixen a partir de les anomenades empreses d’economia col·laborativa (Airbnb, Homeaway...).

El pes del pis turístic a les ciutats

¿Però quin pes tenen els pisos turístics a les diferents ciutats espanyoles? Una aproximació quantitativa es pot realitzar utilitzant la informació dels portals Insideairbnb o Airdna. Tots dos portals extreuen dades d’Airbnb i ens permeten conèixer l’oferta del portal i comparar-la amb l’oferta d’allotjament a partir de les enquestes d’ocupació de l’INE. Posem’ne alguns exemples. A Barcelona, la ciutat espanyola amb un major nombre d’ofertes de lloguer al portal Airbnb, hi ha, actualment, 19.539 lloguers actius (repartits a parts iguals entre pisos complets i habitacions). Segons l’enquesta d’ocupació d’apartaments, l’oferta d’apartaments turístics a Barcelona és de 858, és a dir, el nombre de lloguers turístics actius a Airbnb és 20 vegades superior al d’apartaments turístics. Per situar-nos, el nombre d’habitacions d’hotel a Barcelona és de 40.496. És a dir, ja que Airdna ens ofereix informació sobre el nombre d’habitacions llogades de mitjana per cada lloguer actiu (dos), es pot dir que l’oferta de pisos turístics a Barcelona és aproximadament igual a l’hotelera.

Entretots

Publica una carta del lector

Escribe un post para publicar en la edición impresa y en la web

Barcelona és el cas més espectacular, però a Madrid, el nombre de lloguers turístics actius a Airbnb (15.069) és cinc vegades superior al del nombre d’apartaments (3.196). Aquesta ràtio de nombre de lloguers turístics actius cinc vegades superior als apartaments turístics segons l’INE, es repeteix a Sevilla i València, on el nombre de lloguers turístics actius se situa entorn dels 6.000. Si fem un exercici similar per a les grans destinacions de sol i platja, trobem xifres com que a Palma de Mallorca, els lloguers turístics actius són gairebé 2.000, una mica menys de la meitat que el nombre d’apartaments turístics. A Eivissa, més de 1.000.

I és normal que aquesta oferta vagi en augment, ja que els esmentats portals ofereixen altres dades interessants per avaluar la inversió. Utilitzant de nou com a cas il·lustratiu la ciutat de Barcelona, el lloguer mitjà és de 146 euros al dia, uns 2.600 euros mensuals, i ha crescut en gairebé el 13% al llarg de l’últim any. Gairebé el 40% dels pisos turístics es lloguen tot l’any. És a dir; o molt canvia el panorama, o continuarem presenciant com els pisos a les grans capitals i centres turístics cada vegada es venen més com un bé d’inversió en comptes de com un lloc on viure.