Editorial

Barcelona, en defensa de la vida

Les solucions d'emergència humanitària no ens han de fer oblidar que la problemàtica és estructural i exigeix plantejaments profunds

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp44148883 migrants aboard the open arms aid boat  of proactiva open ar180704181801

zentauroepp44148883 migrants aboard the open arms aid boat of proactiva open ar180704181801 / Olmo Calvo

Com s’ha encarregat de recordar Anabel Montes, cap de missió de Proactiva Open Arms,l’arribada del vaixell de l’oenagé a Barcelona no és més que "un pedaç", perquè és insostenible que els vaixells que es destinen al salvament de persones al Mediterrani hagin de fer trajectes tan llargs per poder atracar: la navegació és perillosa i, d’aquesta manera, es veuen impedits de dur a terme nous rescats innegociables. Tot i així, la bona notícia és que Barcelona, en paraules del tinent d’alcalde Jaume Asens, "es reivindica com un port segur en defensa de la vida i en contrast amb les polítiques de la mort de Matteo Salvini".

Des que es van tancar els ports d’Itàlia i Malta, l’Organització Internacional per a les Migracions ha quantificat la pèrdua d’unes 400 vides humanes, una fet que ha lamentat profundament el mateix Òscar Camps, director d’Open Arms: "Venen de patir abusos, explotació, tortura, violacions i esclavitud". Per això s’ha de celebrar l’arribada a Barcelona dels60 refugiats, rescatats dissabte a les costes líbies, que ara disposaran de 30 dies per regularitzar la seva situació sense haver de passar pel calvari dels CIE.

L’encastellament europeu i les enormes dificultats policials i burocràtiques amb què topen les organitzacions de salvament provoquen solucions d’emergència humanitària que no ens han de fer oblidar que la problemàtica és estructural i exigeix plantejaments més profunds.