Dues mirades

Benvinguts

No són els nouvinguts els que posen en risc la identitat europea, és la traïció als valors d'Europa la que la fan trontollar.

1
Es llegeix en minuts

open-arms-fadrique / periodico

El barco d’Open Arms ja ha arribat a Barcelona. Abans, va arribar l’'Aquarius' a València. I la seva arribada ens fa millors. Necessitem exemples de solidaritat, justícia, generositat i empatia. I necessitem que provinguin de les nostres institucions. Perquè de la mateixa manera que elles són un reflex de nosaltres mateixos, també són un mirall per a tots els ciutadans. Considerar-les un bloc tancat i hostil només ens fa sentir més sols i més desprotegits. I alimenten l’entossudiment, la por i els recels de la població. El perfecte caldo de cultiu de la ultradreta.

La migració és un dels grans desafiaments d’aquest segle. Pensar en una Europa fortalesa és inútil. No només resultarà impossible retenir milions de persones víctimes de conflictes armats i de la pobresa extrema causada per la creixent desertització, sinó que blindar-nos davant la injustícia és el camí cap a l’autodestrucció d’Europa. És crucial que les institucions desenvolupin una estratègia solidària a llarg termini. Només si l’acollida dels immigrants respecta els seus drets, també podrà exigir l’adhesió als valors i les normes de la societat que els empara. No són els nouvinguts els que posen en risc la identitat europea, és la traïció als valors d’Europa la que la fa trontollar. És a les nostres mans la seva pervivència. Ser còmplices de gestos humanitaris com l’acollida dels barcos i no caure en la trampa de la xenofòbia és un motiu d’orgull.