Al comptat

Elèctrics, verds i ¿servicials?

Una vegada convençudes que ha començat la transició energètica, les companyies hauran de tractar el client amb igual afecte que el clima

2
Es llegeix en minuts
fcasals44007187 economia  el presidente ejecutivo de naturgy  francisco reyn180627134525

fcasals44007187 economia el presidente ejecutivo de naturgy francisco reyn180627134525 / Maximo Garcia de la Paz

La setmana ha suposat una important empenta per a la transició energètica. Com sincronitzats, dos dels principals grups del sector han revolucionat el mercat amb canvis i anuncis que posen potes enlaire el tauler d’aquesta activitat tan estratègica.

D’una banda, Gas Natural s’ha transformat en NaturgyGas NaturalNaturgy, després d’un procés dut a terme per la pròpia casa amb la col·laboració de la consultora Interbrand. Desapareix de la marca la paraula "gas" amb la vocació de canviar en empresa energètica amb més pes del’electricitat, fins a significar un pes en el negoci del voltant al 50% i triplicar el creixement de les energies renovables el 2022.

I el principal senyal d’això ha estat la reducció a la meitat en llibres del valor de les centrals convencionals,centrals convencionals les 'brutes’, les que ja no estan de moda, fins als 4.900 milions d’euros. Amb aquesta operació inclosa al seu pla estratègic 2018-2022, s’anotaran unes pèrdues comptables de 3.000 milions aquest any, però situarà la valoració d’aquests actius més a prop d’on hauria d’estar.

Es tracta d’un autèntic terratrèmol per a la resta del sector, que pot veure’s empès a fer el mateix amb les centrals nuclears, les de carbó o els cicles combinats. És com aquells amos de pisos que van pagar preus molt alts per les seves cases i que ara han de resignar-se a vendre-les per menys.  El cert és que, en el context actual, els únics actius que no perden valor són els vinculats a les energies renovables, com va explicar el president executiu de Naturgy, Francisco Reynés.

Per això, l’antiga accionista i actualment competidora de Naturgy, Repsol, s’ha convertit amb una sola operació, amb la compra d’actius de ViesgoRepsolViesgo, també aquesta setmana en la cinquena elèctrica espanyola. "Ja no ens podran definir com a petroliera", afirmaven fonts del grup després de comunicar aquesta operació, prevista en el seu recentment presentat pla estratègic. La idea que cal caminar cap a una economia baixa en emissions de carboni està calant. La millor via és produir electricitat amb les fonts menys contaminants. Ser verds, sense fums, carbó ni fuel.

Notícies relacionades

El Governamb els missatges llançats des del departament que dirigeix Teresa RiberaTeresa Ribera, el Ministeri per a la Transició Ecològica, la denominació de la qual suposa una autèntica declaració d’intencions; en sembla haver accelerat el procés.

Una vegada convençuts que cal aprofundir en aquest procés, el següent pas hauria de ser situar realment, no només en els 'power-point' que es presenten alsinversors  accionistes, el client en el centre. En definitiva, tractar-lo amb igual afecte que el que asseguren que volen cuidar el clima.