Editorial

Gir social a Espanya

Les propostes sobre l'eutanàsia i els permisos parentals apunten a una normativa avantguardista en drets socials i llibertats civils

1
Es llegeix en minuts
lainz43233160 madrid  08 05 18  concentracion a favor de la eutanasia en e180508181830

lainz43233160 madrid 08 05 18 concentracion a favor de la eutanasia en e180508181830

El naixement i la mort. Viure la maternitat i la paternitat compartint responsabilitatsi sense perpetuar els rols de gènere que encara regeixen en la nostra societat. I, també, morir sense allargar un sofriment insuportable i inútil,sense prolongar una vida que ja no és digna de ser viscuda. El Congrés ha fet un pas endavant perquè les condicions que envolten el naixement i la mort, principi i final, siguin viscudes amb menys por i més serenitat, dignitat i justícia.

Així, el Congrés ha aprovat per unanimitat tramitar la llei d’Units Podem perquè els permisos de paternitat i maternitat siguin iguals, intransferibles i remunerats. La proposició de llei va ser vetada per l’Executiu de Rajoy per motius pressupostaris; el Govern de Sánchez ha aixecat l’impediment. La realitat s’imposa: la voluntarietat de les baixes no aconsegueix revertir el model de criança. La cura dels fills és responsabilitat dels dos progenitors. Només si és assumit en igualtat de condicions,la dona deixarà de patir la discriminació laboral i podrà superar el rol tradicional de cuidadorai l’home podrà viure la paternitat plenament. La desigualtat estructural actual és la base del masclisme i de la violència que porta implícita. Combatre-la ja no és opcional.

La mort digna també s’obre pas al CongrésLa mort digna. Amb l’única oposició del PP, s’ha admès a tràmit la proposta de llei del PSOE que proposaregular l’eutanàsia.A mesura que la tecnologia i la medicina avancen, també ho fa l’allargament de la vida, però no sempre amb la mínima dignitat exigible. La perspectiva d’una agonia llarga i dolorosa desposseïda de cap esperança, de sentir-se presoner d’un cos que ja no es controla, és un íntim temor que comparteixen la majoria dels ciutadans. Si la competència de les persones ha sigut capaç de desafiar la mort, també ha d’estar a les nostres mans controlar aquesta competència, sempre que siguiregulada per llei, voluntària, informada i signada per professionals sanitaris amb totes les garanties ètiques.Actualment, Holanda i Bèlgica són els únics països de la UE que permeten l’eutanàsia.

Si les dues propostes aconsegueixen obrir-se camí, canviaran el rumb social dels últims anys a Espanya amb una normativa avantguardista en els drets socials i les llibertats civils.