Dues mirades

Una violació normal

El tuit de la Consellera d'Interior sobre una revetlla normal, en una nit amb quatre denúncies per violació, no és la resposta institucional que les dones exigeixen

1
Es llegeix en minuts
verbena6

verbena6

La Conselleria d’Interior ho va tenir clar: “La revetlla de Sant Joan d’aquest any destaca per no tenir incidents greus i transcórrer amb normalitat”. Aquest va ser el tuit oficial de la jornada. Però mentre corria el cava, s’endolcia la nit amb coca i el cel se sembrava de foc, quatre persones van denunciar haver patit agressions sexuals. Dos menors ja han sigut detinguts per una de les denúncies. Això sí, el conseller Miquel Buch va destacar que en cap cas no hi havia hagut una violació múltiple. Quin alleujament, ¿oi?

Notícies relacionades

Quatre agressions sexuals en una nit, però el missatge d’Interior és que la festa va transcórrer “amb normalitat”. ¿Què és el normal? ¿És una qüestió de quantitat? ¿Vint agressions ja serien considerades anormals? ¿Necessitem una violació múltiple perquè saltin les alarmes? ¿O és una qüestió de categoria i les agressions sexuals no es consideren incidents greus? ¿Quanta por, dolor i humiliació es necessiten per deixar de ser normal?

El tuit d’Interior no és la resposta institucional que les dones necessiten. Tampoc la que exigeixen. Perquè si alguna cosa està clara és que la passivitat ja no és una opció. Són moltes les que estan disposades a plantar cara a un sistema hostil. O les institucions, totes, s’aboquen a la protecció de les dones, o les dones teixiran aliances i es procuraran protecció al marge de les institucions. És senzill. Però les conseqüències poden ser complexes i profundes.