El tauler català

El plaer de parlar d'autopistes

Els professionals del procés estan moixos per haver perdut la iniciativa comunicativa

1
Es llegeix en minuts

ba1595fb-426e-485e-bb80-452eb21f062a-hd-web / periodico

El Govern minoritari de la Moncloa, necessitat de cops d’efecte, ens ha fet recuperar el somni de les autopistes sense peatge. Una cosa extraordinària, potser improbable, en tot cas, una expectativa. Per una vegada, no es tracta de rescatar autopistes en fallida de l’entorn de Madrid, sinó d’alliberar autopistes amortitzades. El negoci no era indefinit. De totes maneres, no s’han de repicar les campanes de la gratuïtat perquè el manteniment de les autopistes no és barat i el ‘gratis total’ és una expressió que casa malament amb la batalla contra el dèficit. Vindran tarifes planes per limitar la nostra joia a un petit estalvi.

La dictadura mediàtica del procés ens havia fet oblidar el plaer de parlar de les autopistes o de l’obligació per als constructors de dedicar un 30% de les promocions a vivenda social. Encara que sigui una cosa transitòria cal disfrutar-ne. Fins i tot és un alleujament recuperar el vell memoràndum de reclamacions competencials de la Generalitat com a qüestió a tractar en la imminent reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra.

Notícies relacionades

L’actualitat és mitja dotzena de titulars, i amb l’empenta del Govern del PSOE i els problemes successoris del PP, no hi ha espai per a les nostres coses, en la seva versió clàssica. La reforma constitucional envia a la segona divisió informativa la unilateralitat desobedient i el trasllat dels presos preventius cau pel seu propi pes processal, arraconant la batalla de les creus grogues i les tovalloles de platja.

Els professionals del procés estan moixos per haver perdut la iniciativa comunicativa. La maquinària de fer titulars de la Moncloa i la desorientació dels seus dirigents per vestir un procés bis genera desànim entre els independentistes. Enmig del desconcert, les idees pèssimes afloren improvisadament, com la llista de les bones empreses republicanes o la carta del president Torra dirigida al Rei, i firmada també pel diputat fugit Puigdemont, sol·licitant-li diàleg per implementar el mandat popular per vies pacífiques.