Dues mirades

La bombeta

Aquest dilluns va complir un segle i disset anys la bombeta Livermore. Tenia una potència de 60 watts i ara només il·lumina tènuement amb una potència de 4, però il·lumina, que és del que es tracta.

1
Es llegeix en minuts
bombilla

bombilla

Aquest dilluns va complir un segle i disset anys la bombeta Livermore. Es va instal·lar el 18 de juny de 1901 en el departament de bombers de Livermore, un petit poble de Califòrnia, i, menys en un parell d’ocasions, per obres de renovació del parc, no ha deixat mai d’il·luminar els dies i les nits dels bombers. S’ha convertit, és clar, en una atracció turística. Més enllà de les vinyes, que també ho són, Livermore no té gaire per oferir, tret que siguis químic i estiguis interessat en l’origen d’un element sintètic de la taula periòdica, el Livermorium, que no es troba a la natura i va ser creat en un laboratori. O que tinguis una especial predilecció pels laboratoris especialitzats en armament nuclear, com els Sandia National Laboratories, amb seu a Livermore.

És a dir, la bombeta dona de si. Van commemorar el centenari i també el "1Millionth Hour Birthday", el primer milió d’hores que fa que està encesa. I també hi ha una galeria de ciutadans il·lustres encarregats de mantenir amb vida la bombeta incandescent en actiu més antiga del planeta. Tenia una potència de 60 watts i ara només il·lumina tènuement amb una potència de 4, però il·lumina, que és del que es tracta. Escric tot això perquè acaben d'esclatar els quatre halògens del passadís que vaig comprar ahir en un basar. I perquè la tele també ha dit prou aquesta tarda, mentre intento acabar l’article abans que desaparegui de l’ordinador que parpelleja.