LA CLAU

Llistes negres

Els retrets als germans Roca per acollir Felip VI i el debat sobre el boicot a empreses desafectes il·lustren la propensió de l'independentisme a assenyalar els infidels

1
Es llegeix en minuts
jcarbo39107289 premis princesa girona180616204920

jcarbo39107289 premis princesa girona180616204920 / Gl ria S nchez

La propensió del’independentisme  a assenyalar els infidels, la cara b de la cèlebre 'revolució dels somriures', emergeix amb més freqüència del desitjat pels propagandistes del procés. Quan la intolerància treu el cap entre les seves files, els portaveus de la sobirania s’apresten a relativitzar-la, la majoria de vegades, o a reprovar-la de manera condescendent, en menys. Ja ho saben, són coses de nens.

Les últimes víctimes han sigut els germans Roca, que solen servir el sopar en l’entrega dels premis de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi). ¿El seu pecat? Acollir l’acte al Celler de Can Roca, a Vilablareix, atès que l’Ajuntament de Girona va expulsar la fundacióVilablareix Girona  en represàlia pel discurs televisat del rei Felip VI després dels esdeveniments de l’1-O.

Un regidor de la CUP a Girona va disparar primer: "Us demano que us repenseu cedir la vostra casa perquè Felip de Borbó, que va justificar la violència contra milers de catalans (...), prediqui el seu discurs a les nostres comarques." S’hi van sumar els alcaldes de Vilablareix (ERC) i Caldes de Malavella (PDECat). Twitter va fer la resta.

Notícies relacionades

Més infames, fins i tot, van ser els arguments de destacades veus independentistes per defensar els Roca. Com glossar el "seu compromís amb la cuina i el producte de proximitat" (Carles Puigdemont) o recordar que l’1-O van repartir menjar en un col·legi electoral. No és que les campanyes de fustigació i els conats de boicot siguin condemnables per si mateixos, al marge de qui els pateixi, és que no convé enemistar-se amb una família que és referència gastronòmica internacional. Perdonem-los, que no són tan dolents.

"CONSUM RESPONSABLE"

A la nostrada afició de confeccionar llistes negres –d’artistes, intel·lectuals o periodistes insubmisos a la causa...– s’hi han sumat les bases del’Assemblea Nacional Catalana (ANC) amb la seva idea de fomentar el "consum responsable amb la república". És a dir, promocionar les empreses addictes al procés i boicotejar les companyies desafectes, com si els treballadors de les segones i les seves famílies en tinguessin alguna culpa. Una manera curiosa de "fer república" i d’"ampliar la base".