Redisseny obligat

La teva cadira t'està matant

La solució són seients ergonòmics, regulables, que s'adaptin a les nostres necessitats corporals

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp28740102 barcelona 18 02 15 sociedad tercera edad  jubilados  pension180617220006

zentauroepp28740102 barcelona 18 02 15 sociedad tercera edad jubilados pension180617220006

“Mentre l’home descansa, la cadira treballa”, deia Mendini per definir l’objecte icònic occidental per antonomàsia. Quan el primat va baixar de l’arbre i es va posar dret, va aconseguir alliberar les mans i així progressar, però d’altra banda, va quedar sempre una cosa mancada de suport. Així va desenvolupar les natges del cul, com a primer seient incorporat de sèrie, per recolzar-se a terra. I després més endavant la cadira. Els primers vestigis són els trons egipcis, després les cadires gregues (hédra, càtedra) i romanes (sella). Van desaparèixer durant segles a l’Edat Mitjana, per tornar amb el Renaixement, reservades només per als acabalats. La Revolució Industrial del segle XIX la va popularitzar per a tot el món,–“una màquina per asseure’s”, va dir Le Corbusier-i avui tothom en té algunes.

Notícies relacionades

El problema és que li hem agafat gust, actualment passem asseguts unes 12 hores al dia. En el transport, a l’oficina, menjant o mirant la tele. Hem passat de l’‘homo erectus’ a l’‘homo sedentarius' de forma abrupta. I estar mal asseguts ens està matant. La proliferació a cada cantonada de fisioterapeutes, quiropràctics i massatgistes no és més que la punta de l’iceberg del mal que s’acosta. Un objecte útil convertit en enemic.

Una cosa similar passa amb l’automòbil, producte necessari però perjudicial que cal redissenyar. La solució per al bon seient són les cadires ergonòmiques, regulables, que s’adaptin a les nostres necessitats corporals. Encara que algunes semblin aparells de tortura, poden salvar-nos de moltes malalties. N’hi ha ja fins i tot amb sensors connectats al nostre ordinador que ens corregeixen l’actitud. Però a més ens indiquen que cal aixecar-se sovint i fer més exercici. Arriba una generació de seients amorosos. És necessària una “rebel·lió dels objectes”, com indica l’eslògan de la flamant Barcelona Design Week d’aquest any, dissenys més amistosos i personalitzats, als quals agafem afecte i ens acompanyin i cuidin durant molt temps. Que pontifiquin.

Temes:

Arquitectura