Editorial

Trump canvia el paradigma internacional

L'agressiva política del president dels EUA ha de ser el pivot sobre el qual giri l'imprescindible reforçament intern de la UE

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp43694375 photo released on twitter by the german government s spokesm180610204529

zentauroepp43694375 photo released on twitter by the german government s spokesm180610204529 / JESCO DENZEL

L’ordre internacional nascut de la segona guerra mundial que ha governat el món durant 70 anys està fent aigües. El final de la guerra freda va marcar un canvi en el sistema de relacions que havia regit fins aleshores, però ara ha arribat un promotor immobiliari que, utilitzant el manual dels taurons d’aquell sector, ha posat en marxa la piconadora d’aquell ordre renegant de les regles i els compromisos adquiritsDonald Trump està canviant les regles i ho fa pel seu compte. Ignora i humilia els aliats i socis històrics dels EUA en tants organismes multilaterals. En canvi, beneeix i busca el favor d’autòcrates i dictadors que menyspreen els valors de la democràcia liberal i les llibertats fonamentals sobre els quals es va construir aquell ordre.

El tracte oposat donat paral·lelament al primer ministre canadenc, Justin Trudeau, a qui va insultar i va humiliar, i les lloances al sàtrapa nord-coreà Kim Jong-un ho demostren. Aquest canvi de paradigma ha agafat Europa, sempre dependent dels EUA especialment en qüestions de defensa, en un moment molt baix de la seva història, amb serioses esquerdes a la Unió fruit d’un populisme menyspreable més pròxim al de Trump o al de temps europeus passats que als principis sobre els quals es va crear. La situació generada per les polítiques del president dels EUA ha de ser el pivot sobre el qual giri l’imprescindible reforçament intern de la UE sense renunciar a un sistema internacional basat en el multilateralisme.