LLIBERTAT CONDICIONAL

Estimada Letizia Ortiz

4
Es llegeix en minuts
zentauroepp38169280 gra219  las palmas de gran canaria  24 04 2017   la reina le180613183942

zentauroepp38169280 gra219 las palmas de gran canaria 24 04 2017 la reina le180613183942 / ANGEL MEDINA G

En primer lloc, he de dir-te que mai no he sigut monàrquica. La institució monàrquica em grinyola a qualsevol país, però molt més en aquest, en què es tracta d’una monarquia postissa, amb un Rei posat a dit per un dictador, i que si fóssim monàrquics de veritat de la bona hauríem destronat, ja que ni tan sols per línia dinàstica no li corresponia a ell ser-hi.

T’explico: el meu telèfon mòbil té un servei en què van apareixent notícies. D’alguna manera, l’algoritme segueix els meus interessos, així que el que apareix són notícies que tinguin a veure amb noms que he buscat prèviament. Es coneix que en algun moment vaig buscar el teu, perquè d’un temps ençà qualsevol notícia referida a tu salta en el meu servei d’avisos.

Confesso que he arribat a sentir simpatia per tu. És el que es diu 'l’efecte bumerang'. Succeeix també amb Trump. És insuportable, no diu més que ximpleries i està als antípodes del meu pensament polític, però cada dia llegeixo alguna cosa sobre ell i al final el president dels Estats Units i tu us heu colat a casa meva com un habitant més.

Només cal observar els programes de notícies a la televisió.  Tots dos acapareu l’atenció dels mitjans. Ja s’ha constatat com els 'shares' fan pics alts quan apareix Trump. I el mateix succeeix amb tu. Per això contínuament es parla de tu. Per això jo sé que aquest article serà llegit, només perquè porta el teu nom al títol. Per això tants mitjans et crucifiquen i et critiquen contínuament: que si t’has operat en excés, que si ja no tens la cara d’abans, que si la teva sogra no t’aguanta, que si t’has posat un vestit amb unes sabates que no combinen. Perquè generes audiència.

"Com més verda et posen, millor em caus. Odio que critiquin una dona perquè sí"

Letícia, et diré que m’he quedat quan he llegit aquest titular: "El ‘look’ de la reina Letícia és feminista". 

En primer lloc, el feminisme no té res a veure amb el 'look', tret que et vesteixis de morat de dalt a baix i amb una samarreta amb un lema feminista. En segon lloc, pots ser feminista vesteixis com vesteixis, no hi ha un 'look' normatiu. Pots ser feminista portant vel o texans o minifaldilla o vestit jaqueta. Precisament el moviment defensa que pots vestir com et surti dels ovaris.

En segon lloc, no hi ha res menys feminista que la Reina. El Rei, diuen, "reina, però no governa". La Reina, en paraules de la periodista Pilar Urbano, especialitzada en monarquia, "ni reina, ni governa ni pinta res. Ella és una consort que va com un ornament regi quan el Rei li diu que vagi als actes". Doncs sí, tot molt feminista. ('Ironic mode on')

De tu diuen que "ha d’aprendre la discreció i aquest paper estrictament cenyit a les seves funcions de consort del Rei... Perquè el que la gent valora és que no hi hagi escàndols, que no hi hagi comentaris, que no hi hagi xafarderies." Cito Fernando Rayón, escriptor i especialista en monarquia. En cristià: la Reina és un accessori del Rei i s’espera que no et facis notar gaire. Que no tinguis opinions pròpies, que no diguis una paraula més alta que l’altra, que mai no t’emborratxis, que no fiquis la pota, que siguis maca però no sexi, culta però no pedant, i propera però no efusiva.

El feminisme és un desafiament a l’statu quo. Ens impulsa a alliberar-nos de tots els mandats socials que se’ns imposen i a triar els nostres propis projectes de vida. Les feministes qüestionen constantment els costums i pràctiques que, per la seva àmplia perdurabilitat i reiteració, s’assumeixen com a normals. El fet que portar una peça o una altra et faci anar millor o pitjor vestida, o més o menys elegant, per exemple. O el fet que una dona sense arrugues ni cabells blancs sigui considerada més bonica que una que en tingui.

Quan un moviment ataca directament la configuració d’una societat, es converteix en molest. Una feminista per tant mai no és discreta, ni sòbria, ni humil.

Notícies relacionades

Professional, diuen de tu. Discreta, afegeixen. Elegant, remarquen.  Diuen també que ets perfeccionista i freda. Ni ho sé ni m’importa i sincerament, com més verda et posen, millor em caus. Odio que critiquin una dona perquè sí, sense raons, i aparentment per enveja. O sigui, no tinc res contra tu, Letícia, com a persona. Però no estic en absolut a favor de la institució monàrquica ni del teu paper de florero. 

I sens dubte, tinc clar que el feminisme té a veure amb tu el mateix que Trump amb l’Estat del benestar.