LLARG TERMINI

Sónar trucant a la Terra

L'exemple del Sónar, que compleix un quart de segle, sembla tret d'un manual d'escola de negocis com IESE o Esade

2
Es llegeix en minuts
lainz43748635 barcelona  14 06 2018 festival sonar  sonar de dia  sonar   180615160741

lainz43748635 barcelona 14 06 2018 festival sonar sonar de dia sonar 180615160741 / FERRAN SENDRA

Confesso que m’he convertit en una addicta al Sónar+Dal Sónar+D, el congrés de creativitat, tecnologia i negocis al voltant de la música que se celebra en paral·lel al festival Sónar de Barcelona al recinte de Fira de Barcelona. Cada any hi trobo iniciatives brillants i inspiradores que vinculen la música amb l’aprenentatge, l’educació, la salut, les arts plàstiques o la vida quotidiana i que, a més, poden ser inspiració de negoci.

Moltes busquen provocar la imaginació. ¿Podrien els artistes ser els ponts de comunicació entre la vida terrícola i l’extraterreste? Amb aquest plantejament, el Sónar+D ha decidit aquest any enviar música a l’espai. Les emissions s’han realitzat per transmissions de ràdio que s’han enviat a un exoplaneta pròxim, l’Estrella de Luyten b, potencialment habitable, des d’una antena ubicada a Tromsø (Noruega). 

El batejat com a projecte Sónar Calling GJ273b ha enviat a l’espai música i sons creats per 40 artistes que que s’han ofert a explicar als potencials alienígenes com és la humanitat. És difícil imaginar quina sensació causaria en els extraterrestres, en cas que existeixin i que rebin la transmissió, els sons de Niño de Elche, Ryoji Ikeda o Kate Tempest. Però la iniciativa en la col·laboració amb l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) té la voluntat de deixar rastre a l’espai.

El Sónar+D s’ha convertit ja en un esdeveniment barceloní abocat als emprenedors i amb el focus en tendències com el blockchain, la intel·ligència artificial o l’ús (o mal ús) de les dades. De fet, en aquesta edició l’alemanya Tactical Technology reparteix als visitants un data detox kit que serveix perquè l’usuari sàpiga quantes dades seves circulen pel núvol. El fòrum se suma també a altres espais de la capital catalana que han evolucionat cap a les start-ups com el 4YFN vinculat al Mobile World Congress i a la Mobile Capital o el clúster de Barcelona Tech City, un dels cinc pols d’emprenedoria més grans a escala internacional i que també ha sigut present al Sónar+D.

Notícies relacionades

No era obvi que el festival de música pogués sobreviure 25 anys com ho ha fet. I ha sigut gràcies al fet que els seus creadors Ricard Robles, Enric Palau i Sergi Caballero van comprendre fa ja temps que per mantenir viu el Sónar havien d’evolucionar per arribar a nous públics sense perdre l’essència, potenciar la internacionalització, vincular-se amb la tecnologia i la ciència, plantejar-se el fòrum com un centre de creació (amb artistes com Zach Lieberman aquest any) i aprofitar el pols emprenedor de la ciutat. L’exemple del Sónar sembla tret d’un manual d’escola de negocis com IESE o Esade.

Diuen els organitzadors que la Luyten b està ubicada a una distància equivalent a 12,4 anys llum de la Terra. És a dir, 25 anys anada i tornada a la velocitat de la llum. Ells somien que per al 50è aniversari del Sónar arribi la resposta. Una vocació de pervivència i llarg termini que ja els agradaria tenir a moltes empreses.