Editorial

Sánchez i el PSOE fan un gir

Les enquestes donen el lideratge en vots i escons als socialistes, i situen el problema de Catalunya com el més urgent i complicat

2
Es llegeix en minuts
undefined43608381 madrid 04 06 2018  pol tica   el presidente del gobierno ped180610124638

undefined43608381 madrid 04 06 2018 pol tica el presidente del gobierno ped180610124638 / JOSE LUIS ROCA

La moció de censura li prova molt bé a Pedro Sánchez i el PSOE. Les enquestes fan un gir, els socialistes serien ara la primera força en vots i escons i el 65%  dels ciutadans aprova el nou Govern. En el sondeig del GESOP que publica aquest diari, el PSOE puja més de 6 punts amb relació a les últimes eleccions generals i passa de 85 a 116/120 diputats, mentre que els dos partits de dreta, PP i Ciutadans, es disputen la segona plaça. Cs supera el PP en escons, però no en vots. Sobre les eleccions del 2016, el partit d’Albert Rivera guanya 10 punts, però retrocedeix si es compara amb les expectatives abans de la moció, mentre que el PP s’enfonsa (perd més d’11 punts i més de 50 diputats). Podem pateix així mateix la remuntada socialista i retrocedeix gairebé 5 punts i més de 20 escons. La intenció  directa del vot al PSOE és la millor des del 2012, el socialista és el partit amb més fidelitat de vot i Sánchez desplaça en dos mesos Rivera del lideratge en valoració.

Igualtat i defensa de la llibertat d’expressió

Tot aquest panorama representa un sotrac en la situació política propiciada pel canvi de Govern, que aprova fins i tot entre el 60% dels votants a qui el 2016 van donar suport a Cs, i en totes les comunitats autònomes. L’aspecte més ben valorat del Gabinet de Sánchez és la presència de dones, en sintonia amb el canvi produït en la societat espanyola el 8-M. La igualtat entre homes i dones és també, al costat de la defensa de la llibertat d’expressió, l’aspecte que desperta més confiança en l’opinió pública. Altres temes susciten divisió (la confiança en l’Executiu és més gran a Galícia i Euskadi), i destaca la desconfiança sobre la resolució del conflicte a Catalunya (el 68,3%  dels espanyols confien poc o gens i només entre els votants del PSOE se supera el 50% d’esperançats). Els escèptics creixen a Catalunya (el 82,3% confien poc o gens en una solució). Aquestes dades confirmen que el problema català és el més urgent i el de més difícil solució entre els que ha d’abordar el nou Govern (la millora de les pensions i de l’economia o la corrupció).

L’enquesta pregunta també sobre la successió en el PP. Destaca la mala posició (cinquena) de María Dolores de Cospedal tant entre els votants del PP com en general. Entre els espanyols s’imposa Soraya Sáenz de Santamaría, amb 7 punts més que Alberto Núñez Feijóo, que guanya entre l’electorat del PP, amb 6 punts sobre l’exvicepresidenta.