ANÀLISI

No som delinqüents

És penós comprovar que en aquest país si vas tenir una inspecció d'Hisenda, vas complir, vas pagar, no podràs ostentar cap càrrec de responsabilitat

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp43736813 maxim huerta180613193215

zentauroepp43736813 maxim huerta180613193215

El que li ha passat al ministre Huerta, que Hisenda el va inspeccionar i va haver de pagar el que li reclamaven per haver facturat treballs i serveis a través d’una societat en lloc de com a autònom, li ha passat a centenars, milers, de persones en aquests últims anys, especialment els que treballem en la cultura. Tots els receptors de premis literaris d’importància sense excepció, els que encapçalen la llista de vendes, actors i actrius coneguts, músics, directors de cinema, productors... La llista és molt llarga. Tan llarga com profund el silenci que han guardat aquestes persones durant les dues legislatures en les quals el ministre Montoro va estar al capdavant d’Hisenda i no hi havia ministre de Cultura per defensar-los. La gent callava per por, sí, senzillament per por que les grapes d’Hisenda es clavessin de manera encara més nociva a la seva carn. Jo mateixa tinc por mentre escric aquestes línies. ¿I si per parlar demà em toca a mi?

Estatut de l’Artista

Els diputats de tots els partits, membres de la Subcomissió de Cultura, no van assistir dijous passat a la presa de possessió del ministre. Cridava l’atenció. Estaven reunits al Congrés dels Diputats treballant en l’esborrany del’Estatut de l’Artista. El resultat es presentarà ben aviat. L’Estatut intenta regular l’excepcionalitat d’un sector en el qual mantenir una estabilitat d’ingressos no és la norma. Planificar la seva carrera, calcular la seva existència i la de la seva família és una de les habilitats que un creador ha de desenvolupar abans que res. Constituir una societat a través de la qual facturar els treballs va ser l’alternativa de moltes persones per tenir un tractament fiscal més favorable i poder estalviar en els temps de vaques grasses, per viure en els de vaques flaques. Això no és defraudar. No és enganyar. És tributar en un règim o en un altre, però tributar. Ja sé que avui els matisos no importen, que el que compten són els grans titulars, però el cas de Huerta, com el de tants altres professionals de la cultura, demostra la urgència i la importància d’aquest Estatut de l’Artista que es tramita.

Notícies relacionades

És terriblement dur, és tristíssim comprovar una vegada més que a Espanya pertànyer al sector cultural es paga molt car. Des del primer dia el qüestionament de Huerta va ser més gran que el dels seus companys de gabinet. També deprimeix pensar que ha triomfat el que el Partit Popular es va proposar des del “No a la guerra”: propagar la idea entre la ciutadania que els artistes som uns delinqüents que vivim com uns burgesos. És penós comprovar que en aquest país si vas tenir una inspecció d’Hisenda, vas complir, vas pagar, no podràs ostentar cap càrrec de responsabilitat, encara que estiguis en ordre amb la llei. Això deixa fora centenars de milers d’espanyols als quals cada any Hisenda requereix diners.

La persecució fiscal, juntament amb moviments com penalitzar-los per cobrar les seves pensions de jubilació, ha sigut un bon mètode per desactivar la gent de la cultura i evitar que s’organitzessin i alcessin la veu contra el govern, tal com havien fet en el passat. Debilitats moralment i econòmicament ja no van protestar contra les retallades. Afectats per la precarietat laboral durant la crisi i la posterior estrangulació per part d’Hisenda del ministeri que administra els seus interessos, ha sigut la millor recepta per doblegar-los. Si el President Sánchez va pensar que nomenant un professional de la cultura llançava una missatge de confiança i d’interlocució al sector, amb el seu cessament i la seva falta de suport a Huerta ens està dient que la caça de bruixes s’ha reactivat. Montoro ha tornat a guanyar la batalla contra la cultura sense necessitat de ser al seu despatx del Ministeri. Però no som delinqüents, som treballadors com qualsevol altre.