LA RODA

El present, el passat i el futur del bidet

L'únic lloc on encara es compren bidets és l'Argentina. A la resta del món, les vendes han caigut més d'un 60%.

1
Es llegeix en minuts
fcasals36559442 opinion lavabo de hotel161208192647

fcasals36559442 opinion lavabo de hotel161208192647

¿Té vostè bidet i l’utilitza? És vostè un antic. Els joves ja no el veuen útil. Si en tenen, l’utilitzen per emmagatzemar revistes o mitjons bruts, rentar roba interior o submergir els peus en un bany calent (incòmode llevat que tinguis uns peus diminuts). És lògic que els fabricants estiguin preocupats. Pel que sembla, l’únic lloc on encara es compren bidets és l’Argentina. A la resta del món, les vendes han caigut més d’un 60%.

Vaig conèixer el primer bidet de la meva vida fa més de quaranta anys. Em semblava un trasto d’allò més sofisticat: accionaves una palanca i un raig sorgia enmig de la tassa. L’anomenen «dutxa invertida». Aquest raig vertical es concebia com un mitjà de contracepció eficaç al segle XVIII i fins i tot ben entrat el XIX. Les dones en edat fèrtil exigien tenir sempre a mà un bidet amb rajolí. Malgrat que per a altres, és clar, tot allò no era més que un atac a la moral. En un hotel de París es van destruir centenars de bidets per culpa d’aquesta controvèrsia. La direcció de l’establiment no es va voler arriscar a anar contra els bons costums.

Banys de seient

El cert és que el bidet va néixer com un trasto inútil per a la meitat de la humanitat. La meitat masculina, és clar, que sempre hi ha trobat una mala col·locació, llevat que tingui morenes i necessiti el que abans es deien «banys de seient». El lògic, en fi, seria que desaparegués d’una vegada. Però no és tan fàcil.

Notícies relacionades

Se n’anuncia un renaixement. Hi ha dissenyadors famosos pensant-hi. La tendència és unificar el vàter i el bidet, com ja van fer fa molt els japonesos. Ara existeixen vàters amb seients tous i calefactors, rajos d’aigua freda i calenta i assecador (tot orientable perquè vagi directe on ha d’anar), música, sorolls estridents per si cal tapar sorolls propis i tot això controlable digitalment des d’un comandament al seient.

En fi, el de sempre. Ens tornen tan bojos les novetats com aferrar-nos a allò de tota la vida. El bidet va ser, és i serà una mostra de com d’inútils poden ser les dues coses.