Editorial

La imprevisible reunió de Trump i Kim Jong-un

La cita és històrica perquè es tracta de la primera trobada entre un president dels EUA amb el líder del país fins ara més tancat del món, dominat per una dinastia estalinista

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp43692285 singapore  singapore   june 10   in this handout provided by180610182857

zentauroepp43692285 singapore singapore june 10 in this handout provided by180610182857 / Handout

Donald Trump trobarà molt millor ambient a Singapur en la seva reunió amb el líder dictatorial nord-coreà que el que es respirava al Canadà amb els presumptament aliats, cosa que diu molt de l’estat del món. La reunió de dimarts és històrica perquè es tracta de la primera trobada entre un president dels EUA amb el líder del país fins ara més tancat del món, dominat per una dinastia estalinista. També ho és per la manera com s’ha arribat a aquesta reunió de dos dirigents, tots dos totalment imprevisibles, tots dos amb arsenals nuclears, i després d’haver-se llançat durant mesosun munt d’amenaces i insults tavernarisfins a la suspensió de la trobada. El resultat de la reunió és tan imprevisible com els seus protagonistes.

Tanmateix,s’ha avançat molt en el conflicte que enfronta a les dues Corees que és el nucli del problema. L’arribada de Moon Jae-in a la presidència sud-coreana ha permès encarrilar la solució en poc temps fins a poder dur a terme una cimera intercoreana entre els dos presidents, l’abril passat, i obrir el camí a un tractat de pau encara inexistent entre tots dos països després de la guerra que els va enfrontar als anys 50. L’altra qüestió,la desnuclearització del nord, apareix com el punt més delicat. El líder suprem Kim Jong-un sembla disposat a emprendre-la, però el nord sempre ha utilitzat el seu arsenal nuclear comun instrument de xantatge, mentre que la capacitat negociadora de Trump és una habilitat que encara cal veure.