EDITORIAL

El 'Govern de les millors' de Sánchez

El president del Govern reuneix un equip amb una acreditada experiència integrat sobretot per dones

1
Es llegeix en minuts
lainz43636901 madrid   06 06 18   pedro s nchez  presidente del gobierno  180606193431

lainz43636901 madrid 06 06 18 pedro s nchez presidente del gobierno 180606193431 / JOSE LUIS ROCA

La primera decisió de pes de Pedro Sánchez com a president del Govern, l’elecció dels seus ministres, ha marcat de forma diàfana el canvi en el fons i en la forma que el líder socialista vol imposar a la Moncloa. El Govern de Sánchez està format majoritàriament per dones (l’Executiu amb més dones d’Europa) i es caracteritza perquè els seus membres són especialistes o gestors amb experiència a les carteres en les quals treballaran (destaca especialment el cas de Pedro Duque, l’astronauta nou ministre de Ciència, Innovació i Universitats). És un Govern lliure dels equilibris interns partidistes que solen marcar aquest tipus de decisions i que és molt lluny de ser un Executiu interí. Sánchez va parlar de convocar eleccions aviat, però resulta evident pels perfils dels ministres que aquest és un Executiu pensat per perdurar.

D’entrada, Sánchez ha trencat a trossos el discurs que la paritat és molt difícil d’aconseguir amb un Govern amb més dones que homes. A més, algunes de les carteres clau (la vicepresidència, Economia, Hisenda, Defensa...) les ocupen dones, un fet inèdit fins ara en la nostra democràcia. El fet que la cartera d’Igualtat s’integri entre les responsabilitats de la nova vicepresidenta, Carmen Calvo, és un potent missatge que la lluita contra totes les cares del masclisme serà una de les prioritats del Govern. En l’àmbit econòmic, la parella Nadia Calviño (Economia) i María Jesús Montero (Hisenda) té el vistiplau de Brussel·les i un currículum de rigor en els comptes (un clar missatge a la UE que Espanya no és Itàlia). Dues de les carteres més polítiques, Administració Territorial i Foment, les ocuparan Meritxell Batet i José Luis Ábalos, tots dos integrants del cercle de màxima confiança del president i amb la crisi catalana marcada en vermell a la seva agenda. Catalunya en el seu complex vessant europeu serà una de les prioritats del ministre d’Exteriors, Josep Borrell, mentre que el titular d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, aporta al càrrec la seva experiència com a jutge a l’Audiència Nacional, on entre altres casos es va fer càrrec del 'cas Yac-42'.

Sánchez va afirmar que el seu Govern vol ser fidel reflex del millor de la societat espanyola. Paritari, amb àmplia experiència i formació, amb aquest Executiu Sánchez ha començat amb bon peu.