MOCIÓ CONTRA SABATER

Badalona, una lògica discutible

El PSC té raons per estar dolgut amb els comuns, però la prudència els hauria de portar a corregir la dinàmica municipalista

1
Es llegeix en minuts
jcarbo43458184 albiol180523162122

jcarbo43458184 albiol180523162122 / RICARD CUGAT

Les lleis de la dinàmica municipal s’inventen a cada municipi, així es va convenir fa temps pels partits i des d’aleshores res no es pot sorprendre. Encara que algunes coses ofenen la lògica més que d’altres, una d’aquestes coses és la perspectiva del PSC accedint a l’alcaldia de Badalona de la mà del PP, capitanejat per Xavier García Albiol, senyalat a tot Europa per la seva xenofòbia.

El respecte a la dinàmica local permet entendre els múltiples pactes de govern perpetrats a Catalunya gràcies a una geometria obtusa de la complexitat i la contradicció. La política admet la primacia de la governació i l’estabilitat, i relega la coherència ideològica a un discret segon pla. Els precedents d’aquesta doctrina, en tots els nivells, aconsellarien als partits guardar-se les pedres de la indignació a la butxaca de la vergonya, o a la de la virtut pragmàtica, segons com es miri.

Notícies relacionades

El cas de Badalona és singular. No tant perquè pugui implicar una injustícia respecte de l’actual equip municipal, nascut d’una coalició contra el guanyador de les eleccions de la qual va participar també el PSC i molt donat al gust per la desobediència. La rellevància d’aquesta moció ve donada pel protagonista per activa i per passiva, García Albiol, processat per discriminació racial, però absolt per l’Audiència de Barcelona

Els militants socialistes volen castigar l’alcaldessa pel seu suport a l’independentisme a compte de relativitzar les acusacions de xenofòbia contra el seu nou soci. Democràtic però políticament incòmode per al seu partit. El PSC té raons per estar dolgut amb els comuns i Ada Colau per la ruptura del pacte, malgrat això, la prudència els hauria de portar a corregir, per una vegada, la dinàmica municipalista. Han arribat molt lluny amb aquesta discutible maniobra, ara confien el fracàs de la moció a la resistència del mateix García Albiol a abandonar el vaixell. El risc assumit és molt alt, però és cert que retirar-lo de la política local per aquesta via seria un èxit.