ANÀLISI

Derrotes que són victòries

El moviment de boicot a Israel aconsegueix punts comunicatius amb campanyes com la de Messi i l'Argentina

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp43619108 soccer football   fifa world cup   argentina training   ciut180605112750

zentauroepp43619108 soccer football fifa world cup argentina training ciut180605112750 / ALBERT GEA

Que hi ha partits que només es poden guanyar s’aprèn a base de derrotes. Ni la federació de futbol palestina (encapçalada per Yibril Rayub, dirigent palestí de dilatada i tèrbola biografia política) ni els activistes del moviment de Boicot, Desinversió i Sancions (BDS) no compten a vèncer en la pressió perquè Argentina --capitanejada per Messi-- no jugui a Israel. És una batalla perduda per endavant, de la mateixa manera que ho era impedir que el Giro comencés a Jerusalem o ho serà boicotejar Eurovisió el pròxim any. Però en la derrota hi ha la victòria: posar en el punt de mira objectius tan alts multiplica la difusió del BDS, i genera al món cultural i esportiu un enorme dubte: ¿què passa a Israel perquè se'l compari amb Sud-àfrica? I una altra: ¿què implica que un esdeveniment esportiu o musical se celebri a Israel?

Notícies relacionades

Israel dona una gran importància a les relacions públiques. El moviment del BDS és considerat des de fa un temps un enemic estratègic per part de l’Estat hebreu, no tant per la seva influència econòmica sinó pel seu missatge polític: transmet la idea que Israel ha de ser considerat un Estat pària per l’ocupació (i la xarxa de violències que genera i en la qual se sustenta) dels territoris palestins. La llista (cada vegada més llarga) d’artistes i esportistes que boicotegen Israel són victòries que acumula el BDS; el soroll que generen els que decideixen viatjar a Israel malgrat la petició de boicot són derrotes que permeten al moviment continuar creixent.

Messi ja va viatjar abans a Israel amb el Barça, i es va fotografiar amb Benjamin Netanyahu. Requereix tones de coratge (i moltíssima informació, i treure el cap fora de la bombolla de l’esportista d’elit) no fer-ho. El viatge de l’Argentina a Israel és un assumpte d’Estat. És, com a tal, propaganda per a Israel a costa del futbol i els futbolistes. Al seu torn, el BDS s’apunta també punts de comunicació. Caldrà veure qui és el següent equip que viatja a l’Estat hebreu. Aquest és el partit real que s’està jugant.