EDITORIAL

Borrell és el missatge de Sánchez

Sánchez no és Mariano Rajoy, però que vulgui obrir una via política no implica que la seva actitud respecte a l'independentisme sigui menys combativa

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp43608382 madrid 04 06 2018  pol tica   el presidente del gobierno ped180604095938

zentauroepp43608382 madrid 04 06 2018 pol tica el presidente del gobierno ped180604095938 / JOSE LUIS ROCA

La presidència de Pedro Sánchez ha començat a caminar, amb l’objectiu urgent de formar govern. Dels noms que hi ha damunt la taula destaca el nomenament de Josep Borrell com a ministre d’Exteriors. Borrell ha sigut un dels dirigents socialistes que més ha combatut, des del terreny de les idees, l’independentisme. En els dies negres d’octubre va participar, en un paper rellevant, en les manifestacions de Societat Civil Catalana en contra de la deriva unilateral a Catalunya, i a les hemeroteques es pot trobar un famós debat amb Oriol Junqueras en què va desmuntar les tesis econòmiques amb què es basava la independència.

Prestigi a Europa

Borrell uneix a l’experiència de govern d’haver sigut ministre els contactes i prestigi que li van proporcionar els anys com a president del Parlament Europeu. El seu nomenament posa en relleu que, a diferència d’un Mariano Rajoy que sempre va apostar per la judicialització del conflicte català, Sánchez no té por de dur l’assumpte de Catalunya al terreny de la confrontació política, al debat d’idees. En aquest sentit, Borrell és un perfil intel·lectualment sòlid, combatiu i capaç de contraprogramar el relat independentista a Europa. Al mateix temps, i atesa l’animadversió que la figura de Borrell provoca en l’independentisme, Sánchez dissipa el dubte que hauria negociat un pacte secret amb els independentistes a canvi del seu suport en la moció de censura. 

‘Negociar’ és una paraula fetitxe en el relat independentista, però carregada amb les seves pròpies connotacions. El primer dia feina del del nou Govern, tant el president de la Generalitat, Quim Torra, com una de les dones fortes de l’Executiu, Elsa Artadi (tots dos, i no és casual, de Junts per Catalunya) van coincidir a enviar el missatge que la via unilateral no està enterrada. Torra va precisar que la negociació que desitja amb Sánchez serà de “Govern a Govern” i partirà “del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre, i de la declaració política d’independència del 27 d’octubre”.  Amb el nomenament de Borrell, Sánchez assenyala que està als antípodes d’aquesta actitud. Quan el nou president parla de negociar, sempre es refereix dins del marc constitucional i estatutari. Sánchez no és Mariano Rajoy, però que vulgui obrir una via política no implica que la seva actitud respecte a l’independentisme sigui menys combativa.