Editorial

Censura per construir

És imprescindible evitar caure en la inestabilitat d'un interminable plet sobre noms o dates

1
Es llegeix en minuts

zentauroepp43483251 combo this combination of file pictures created on may 25 180525123014 / JOSEP LAGO

zentauroepp43483251 combo  this combination of file pictures created on may 25  180525123014
zentauroepp43483683 madrid 25 05 2018  politica rueda de prensa del secretario g180525131743

/

Enmig de l’intens debat sobre com sortir de l’atzucac polític després de la demolidora sentència del ‘cas Gürtel’ per al Govern del PP i per a Mariano Rajoy, seria convenient que tots tinguessin en compte que l’esperit i la finalitat de les mocions de censura són, constitucionalment, constructives i en cap cas instrumentals. En aquest sentit, s’hauria d’enquadrar l’encreuament públic de propostes que han mantingut els socialistes de Pedro Sánchez i els taronja d’Albert Riverad’Albert Rivera, que coincideixen en la urgència de tancar la fangosa etapa política de la corrupció. La greu crisi institucional recomana convocar eleccions, però no a qualsevol preu. Els comicis anticipats han d’obeir a un acord entre les formacions que donin suport a la moció de censura presentada per Sánchez, un pacte que no estigui subjecte a les urgències de cap partit que es mogui al so que marquin les enquestes. En aquest sentit, és convenient que Sánchez aclareixi què pretén fer en el cas d’arribar a la presidència del Govern i en quin termini pensa convocar els espanyols a les urnes. Ja ha donat les primeres pistes: un gir social recuperant lleis vetades per Rajoy i derogant-ne algunes de molt polèmiques, com la 'llei mordassa'.

La greu crisi institucional està envoltada d’unes delicades circumstàncies per a Espanya. Una, però no l’única, és la complexa situació a Catalunya, on continua sense haver-hi Govern i l’article 155 de la Constitució es manté actiu. En aquest escenari insegur, és imprescindible evitar caure en la inestabilitat d’un interminable plet sobre noms o dates. La iniciativa li correspon a Sánchez, per nombre d’escons al Congrés, perquè és l’única que pot aspirar a sumar els 176 diputats necessaris i perquè ja ha presentat la moció.

En aquests dies també hauran d’assumir responsabilitats les formacions independentistes, malgrat que les primeres declaracions de Quim Torra hagin estat per posar condicions al seu suport a una moció per enderrocar Rajoy. No sembla admissible sotmetre aquest suport a exigències irrealitzables que topen amb la separació de poders. En tot cas, el president i l’independentisme hauran d’escollir entre –com afirma Torra– el “compromís” de “fer fora” el líder del PP del Govern i exigir impossibles i deixar Rajoy a la Moncloa. Perquè d’això, si Rajoy segueix o no a la Moncloa, va aquesta moció.