Editorial:

Una sentència demolidora contra el PP

La decisió judicial causa un terratrèmol polític, però s'haurà de veure si la legislatura prossegueix un cop baixi l'escuma

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp42054453 madrid  13 02 2018  luis barcenas despues de  su declaracion180524111817

zentauroepp42054453 madrid 13 02 2018 luis barcenas despues de su declaracion180524111817

La "trama contra el PP", com la va definir el 2009 Mariano Rajoy el 'cas Gürtel', s’ha convertit en la primera condemna d’un partit governant per corrupció a Espanya, tot i que abans també ho estiguessin UDC en el 'cas Pallerols' i CDC en el 'cas Palau'. La sentència del judici central de la trama de la 'Gürtel' condemna el PP (i l’exministra Ana Mato) com a partícip a títol lucratiu. El seu extresorer i exgerent Luis Bárcenas és condemnat a 33 anys de presó i el capitost de la trama, Francisco Correa, rep la pena més gran: 51 anys de presó.

Davant de condemnes tan importants, Rajoy va repetir moments abans de conèixer-les l’habitual lletania que "són 10 o 15 casos aïllats" i "de fa molts anys". Tot i així, ¿com pot el president del Govern continuar parlant de casos aïllats quan els condemnats, a més del mateix partit, són dos extresorers (Bárcenas i Sanchis), un exsecretari d’organització del PP gallec, un exconseller de la Comunitat de Madrid i dos exalcaldes de municipis madrilenys, entre altres antics càrrecs menors del partit?

Qüestionada la credibilitat de Rajoy

Però és que la sentència considera provada, així mateix, l’existència d’una caixa b del partit, que també servia per al pagament de sobresous, i que serà jutjada en un judici específic. La caixa b destrueix un altre dels arguments utilitzats pel PP per minimitzar la sentència, circumscrivint-la a fets referents als municipis madrilenys de Majadahonda i Pozuelo de Alarcón. La decisió judicial descriu a més "un autèntic i eficaç sistema de corrupció institucional" teixit entre el PP i les empreses de Correa, en el qual Bárcenas era una peça fonamental. La decisió judicial posa en dubte la credibilitat de Rajoy i d’altres dirigents del PP quan van declarar com a testimonis. A la declaració del president del Govern sempre s’hi va oposar el president del tribunal, que és l’únic dels tres magistrats, per cert, que discrepa amb un vot particular de la condemna al PP.

L’endemà de l’aprovació pels pèls dels pressupostos, la sentència causa un terratrèmol polític, si hem de fer cas de les primeres reaccions. Albert Rivera ha dit que "trastoca tots els plans de la legislatura" i el PSOE estudia una moció de censura. PSOE estudia una moció de censura Però de moment ningú dimiteix i caldrà esperar a veure si la legislatura –amb els pressupostos assegurats fins al 2020– prossegueix una vegada que baixi l’escuma.