L'ADN DE LA SETMANA

El genoma de la rosa

Amb més de 30.000 varietats, és una de les flors conreades més populars

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp8141847 barcelona  07 05 2008    dia por delante   concurso de rosas180511212350

zentauroepp8141847 barcelona 07 05 2008 dia por delante concurso de rosas180511212350 / JOAN CORTADELLAS

Ha passat Sant Jordi, els seus llibres i les seves roses. I ara es publica el genoma de la rosa, una de les flors més conreades a tot el món i de la qual s’han poden haver produït més de 30.000 varietats. El treball l’han fet grups francesos, i una de les varietats que analitzen és un híbrid creat a finals del segle XIX i que es diu ‘La France'. Faltaria. Les roses actuals són producte de segles de treball minuciós de jardiners que van anar obtenint noves varietats a la Xina, al sud d’Europa i a l’Orient Mitjà.

Moltes de les varietats actuals són producte de la feina minuciosa de jardiners durant segles

Hi trobem diferents espècies silvestres que durant segles s’han anat creuant les unes amb les altres per buscar noves formes de la flor i noves aromes. Actualment la rosa és un cultiu important en països com ara l’Equador i Colòmbia, però també Kenya i Uganda. I alguns d’altres, com els Països Baixos, continuen controlant una bona part del seu comerç.

Espècies conegudes i properes

Notícies relacionades

El treball que es publica ara ha provat de superar els problemes que presenta analitzar el genoma d’una espècie tan sistemàticament manipulada. Això produeix una variabilitat molt gran i resulta molt difícil obtenir un genoma de referència de qualitat. Ho han aconseguit clonant cèl·lules d’una varietat xinesa que han analitzat i després han comparat el seu genoma amb el de 14 espècies de roses i de varietats conreades, entre les quals, la varietat 'La France'. Ho comparen també amb el d’espècies conegudes i properes, com són la maduixa, el préssec, la poma i el gerd. D’aquesta manera poden explorar l’evolució d’espècies tan utilitzades i variables. 

Dels gens que descobreixen en l’estudi es poden destacar els que tenen a veure amb la síntesi de les aromes, la formació de la flor i també la resistència a la sequera. Aquesta última és important per al seu cultiu, però també per a la flor tallada. Massa sovint, quan comprem una rosa al matí, arribem a casa amb els llibres i les roses ja estan pansides. Si el genoma serveix per allargar la festa de Sant Jordi, encara que només sigui unes hores, haurà valgut la pena l’esforç.