Editorial:

Els EUA trenquen el pacte nuclear amb l'Iran

La decisió de Trump revela l'enorme divisió amb Europa i obre una fase de gran incertesa

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp43235663 u s  president donald trump announces his intention to withd180508205244

zentauroepp43235663 u s president donald trump announces his intention to withd180508205244 / JONATHAN ERNST

El món és des d’avui un lloc menys segur. La retirada dels EUA de l’acord nuclear amb l’Iran, acompanyada de l’anunci de sancions econòmiques al més alt nivell contra el país i de l’amenaça contra els que col·laborin amb Teheran són els principals eixos del discurs que ha fet Donald Trump , un discurs d’una gran duresa que obre una fase de gran incertesa. Encara que l’acord es mantingui viu amb la resta dels signants, està seriosament tocat. Els altres països (França, Regne Unit, Alemanya, Rússia i la Xina) estan disposats a mantenir el pacte assolit el 2015 amb el patrocini de Barack Obama. La resposta de l’Iran determinarà el seu futur.

La decisió de Trump revela que, ara, la divisió entre Europa i els EUA  és enorme. No n’hi ha hagut prou amb les visites a Washington d’Emmanuel Macron i Angela Merkel, ni amb la defensa del tractat feta pel ministre d’Exteriors britànic, Boris Johnson, als mitjans televisius nord-americans que freqüenta el president. Al contrari, en la preparació per a l’opinió pública d’aquesta decisió Trump ha tingut un gran aliat. Hem assistit a l’espectacle que ha ofert el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, per denunciar el que va qualificar de mentides de l’Iran sobre el seu programa nuclear amb una sèrie de dades que, segons els experts, no eren ni mentides ni eren noves (¿quan explicarà Tel-Aviv el seu propi programa nuclear?).

Les conseqüències a l’Iran seran grans. L’anunci de Trump reforçarà la línia més dura del règim, que mai no va veure amb bons ulls el pacte. Socialment, les sancions faran augmentar el descontentament manifest dels iranians que, tot i haver confiat en l’acord pel que significava d’obertura econòmica a l’exterior i de millora de les condicions de vida, han vist que els beneficis no han arribat a les seves butxaques i, al contrari, s’han perdut ens els de la burocràcia corrupta, en un país llastat també econòmicament per les intervencions en diversos conflictes com el de Síria o el Líban.

La decisió de Trump també tindrà conseqüències negatives per a Europa amb efectes indesitjats per a les empreses que, basant-se en el pacte, comercien amb l’Iran. I en termes més generals, la decisió dels EUA pot portar pujades del preu del petroli, la qual cosa perjudicarà les economies febles. Tot això sense oblidar l’efecte que la decisió tindrà al Pròxim Orient, una zona del món on el conflicte i la inestabilitat són la norma.