Petit observatori

Els colors no tenen fronteres

Més enllà de l'elegància parlem de gris per referir-nos a qualificacions poc satisfactòries

1
Es llegeix en minuts
Un dels passos de zebra amb colors vius de Cornellà.

Un dels passos de zebra amb colors vius de Cornellà.

Després d'haver viscut un dia plenament solar, lluminós, que semblava voler preparar-se per crear les festes, ha aparegut un dia gris. I m'he adonat que he topat, una vegada més, amb el problema dels colors. Ja sé que s'ha acceptat una definició de color, i el lector haurà de preparar-se perquè és pesada. "Qualitat de la sensació produïda en un observador per l'efecte divers que provoquen a la retina les llums de diferents longituds d'ones compreses entre 380 i uns 760 nanòmetres".

L'explicació continua parlant d'impulsos elèctrics i mecanismes cerebrals. I nosaltres, per poder entendre'ns, parlem de blau o parlem de vermell. Però ens entenem? No sempre. Perquè hi ha un grup de blaus i un grup de vermells. I un grup de grisos. Quan algú compra una peça de vestir, per exemple un home, i demana un vestit gris, el dependent l'hi porta un parell per iniciar la venda. El possible comprador, després de mirar-los, gairebé és obligat que digui: "No en té més?".

I llavors apareixen tres o quatre grisos més. Tan difícil és triar un gris? No m'estranya, perquè la definició de 'gris', a l'enciclopèdia, és aquesta: "color intermedi entre blanc i negre". Em sorprèn molt, perquè penso que entre el blanc i el negre hi ha tots els colors, però potser m'equivoco.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, més enllà de l'elegància, i que el gris sigui, també, el color de vestuari de molts obrers, utilitzem aquest color en qualificacions poc satisfactòries. Diem d'una persona que és un home gris. I també apliquem aquest adjectiu a una vida sencera. "Ha estat algú molt important en la seva especialitat, però socialment era una persona molt grisa."

Nota: els cabells blancs no són, forçosament, senyal de saviesa. Hem vist barbaritats de tots els colors.