Petit observatori

Seients als avions que ja no seran seients

Els seients demanen i ofereixen comoditat. I un avió no pot semblar un ramat atapeït de petites girafes amb seients verticals

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp42993020 asientos verticales de aviones foto aviointeriors180419115438

zentauroepp42993020 asientos verticales de aviones foto aviointeriors180419115438

Llegeixo a EL PERIÓDICO una informació que em deixa realment estupefacte. "Arriben els vols d'avions amb els seients verticals". Entrar en un avió no és, precisament, entrar en un espai que es distingeixi per la comoditat. Les files de seients, habitualment de tres places, deixen un espai molt just perquè els viatgers que s'asseuen a tocar la finestreta puguin passar al passadís. En un viatge llarg –ho dic per experiència– es multipliquen els "perdoni, perdoni"...

Jo he volat als països nòrdics, fins i tot a les proximitats del pol Nord, a Alaska, si no m'equivoco, i ja es comprèn que en algun moment ens havíem d'aixecar de la nostra butaca per fer les nostres comprensibles necessitats.

Ara, amb el projecte dels seients que no són seients perquè ningú no s'asseurà, potser puguem recordar, anant a París o a la Xina, l'amuntegament amb què ens trobem als autobusos de Barcelona a les hores punta.

En el fons, el problema, diuen, són les cames. Les cames molesten. ¡Mare meva, si les cames són molt importants per als humans! Les cames ens permeten anar –gratuïtament– amunt i avall. I fins i tot s'han dissenyat cames artificials que intenten substituir una deformació o una pèrdua.

Notícies relacionades

Hi ha una expressió molt popular i significativa en català: "¡Cames ajudeu-me!". I quan algú s'ha escapat diem que «ha fugit per cames». I encara recordo una frase que era popular en la meva joventut per designar algú que no era gaire de fiar: "És un cames". ¿Volia dir que podia escapar-se d'una obligació?

Ara el llenguatge popular s'ha anat perdent. Potser encara, a les sastreries, hi ha algú que, repassant un vestit d'home, diu que li haurà d'escurçar un camal. ¿Què passarà als avions amb seients verticals? L'únic que demano és que no els anomenin 'seients'. Els seients demanen i ofereixen comoditat. I un avió no pot semblar un ramat atapeït de petites girafes.