LA CLAU

Obediència, per fi

JxCat desisteix del seu irredemptisme per poder recobrar el Govern, però sense l'aval de Puigdemont ni de la CUP aquest gir possibilista no evitarà la repetició electoral

1
Es llegeix en minuts
HYJ00. BERLÍN (ALEMANIA), 26/04/2018.- El expresidente de la Generalitat Carles Puigdemont posa para los fotógrafos tras un encuentro con periodistas extranjeros acreditados en Alemania, en la capital alemana, hoy, 26 de abril de 2018. EFE/ Hayoung Jeon

HYJ00. BERLÍN (ALEMANIA), 26/04/2018.- El expresidente de la Generalitat Carles Puigdemont posa para los fotógrafos tras un encuentro con periodistas extranjeros acreditados en Alemania, en la capital alemana, hoy, 26 de abril de 2018. EFE/ Hayoung Jeon / HAYOUNG JEON (EFE)

Exhaurits els seus plans després de celebrar l'1-O, la jerarquia independentista va haver d'improvisar una escapatòria: o assumia la realitat i convocava eleccions, o desafiava l'Estat amb una mistificada i estèril proclamació de la República. Els líders del procés no van voler decebre els seus fidels: van triar l'opció més traumàtica, per a si mateixos i per a tot Catalunya.

Després de les eleccions avançades, via 155l'independentisme  va afrontar una altra fatal disjuntiva: implementar el suposat mandat de l'1-O, erigint la nonada República amb totes les conseqüències, o acatar el diktat de Mariano Rajoy i presentar-se als comicis autonòmics. Aquesta vegada va optar per l'alternativa més realista, però va va fer més grosses les llistes amb candidats empresonats i fugits sabent que, sent legalment elegibles, no podrien exercir com a diputats.

Tres mesos fa que dura la pugna entre l'irredemptisme de la CUP i Junts per Catalunya –tres investidures frustrades– i el pragmatisme d'ERC  i el PDECat, que insten a enterrar les gesticulacions ermes i a formar un govern efectiu. Només ara, davant del risc d'unes incertes eleccions, l'entorn de Carles Puigdemont dona senyals de penediment.

El gener, el periodista i diputat de JxCat Eduard Pujol clamava contra el president del Parlament, Roger Torrent (ERC), per haver suspès la investidura remota de Puigdemont, acatant la prohibició del Tribunal Constitucional: “La dignitat no està subjecta al TC!” Aquest divendres concedia, menys irat: "JxCat no forçarà cap situació de desobediència; alimentaria el conflicte en la mala direcció”. 

EL CESARISME DE PUIGDEMONT

Notícies relacionades

La disfressaran d'astúcia o de paciència, però la nova divisa del procés és, per fi, l'obediència: recobrar (i repartir-se) la Generalitat sense regalar més pretextos a l'Estat per represaliar judicialment els qui van gosar plantejar-li un cos a cos.

Però encara queden dos esculls per salvar: el cesarisme de Puigdemont i la pulsió insurreccional de la CUP: sense la seva abstenció en una investidura autonomista, el gir possibilista del procés haurà quedat en no res. I el 15 de juliol, eleccions.