LA CLAU

La 'pensionada' del PNB

Hi va haver un temps en què els catalans aconseguien pactes d'Estat com suprimir el servei militar obligatori, avui són els bascos els que aconsegueixen que les pensions dels espanyols pugin al nivell de l'IPC

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp42554988 bilbao pensionistas180317183653

zentauroepp42554988 bilbao pensionistas180317183653 / Alvaro Barrientos

El PNB ha demostrat una vegada més la seva capacitat d’influir en la política espanyola amb magistralitat. Els nacionalistes bascos han arribat a un nou pacte in extremis amb un PP desesperat i en total descomposició per la corrupció, l’espectacle lamentable de Cristina Cifuentes i la seva erosió davant Ciutadans pel flanc català. A canvi de recolzar els Pressupostos Generals de l’Estat i, amb això salvar la legislatura de Mariano Rajoy fins després de les municipals, els nacionalistes bascos han arrencat un pacte per millorar les pensions a tots els espanyols el 2018 i el 2019. L’acord és positiu per als pensionistes, que es manifesten cada setmana des de fa mesos, amb especial intensitat a Bilbao. Però l’anàlisi del pacte no és tan tranquil·litzadora per a les parts. Al PP el deixa en una situació de més debilitat perquè l’acord amb el PNB suposa dinamitar la reforma de les pensions que va imposar per la força durant la crisi amb dues mesures estrella: que les pensions deixessin d’indexar-se a l’IPC (desindexació) i que es calculessin en funció de l’esperança de vida (factor de sostenibilitat). De manera que el PP no es pot atribuir cap rèdit electoral amb la concessió als bascos, i a més haurà de carregar amb les explicacions de l’incompliment del dèficit.

Notícies relacionades

Per una altra banda, l’acord deixa en mal lloc la comissió del Pacte de Toledo, que va néixer per treure les pensions de l’arena política i que fa dos anys que està perdent el temps. A més, la pinça PP-PNB deixa en una situació delicada Ciutadans, que ha recolzat els comptes des del primer moment sense dir ni piu a canvi d’una pujada de les pensions mínimes que ara s’ha vist superada. Hi va haver un temps en què els catalans aconseguien pactes d’Estat com suprimir el servei militar obligatori, avui són els bascos els que aconsegueixen que les pensions dels espanyols pugin al nivell de l’IPC. Aquests catalans avui ja no volen formar part de l’Estat. I mentrestant, els bascos no perden ocasió de mostrar-se com a garants de l’estabilitat al sumar al cuponazo del 2017 la pensionada del 2018.