Petit observatori

Las cartes no parlen a crits

A la televisió es veuen alguns programes de debats en què els participants han de parlar cridant

1
Es llegeix en minuts
arv elobjetivomoncloa03

arv elobjetivomoncloa03

Diria que la tertúlia és un art que està en decadència si ho comparem, penso, amb altres temps.    Hi ha unes quantes tertúlies que han fet història perquè, com en el cas de Barcelona, els seus protagonistes eren personatges importants de la cultura i de la societat.

    

El fet es repetia en algunes poblacions relativament destacades en el nombre d’habitants. Quan jo passava uns quants dies d’estiu a Sant Just Desvern –era molt jove– veia les diverses activitats que es feien a l’Ateneu.

    

Però no vaig intervenir mai en les habituals tertúlies que es feien al voltant d’unes tasses de cafè. Les tertúlies em mereixen molt respecte, i no s’hi val incorporar-s’hi pel gust de participar-hi amb la coartada que un parent o un amic ja en forma part. La condició de tertulià: és personal i totalment intransferible.

    

Si no m’equivoco, els britànics son molt exigents en l’ús de les paraules i dels gestos. És indiscutible que el rigor s’ha suavitzat en molts casos, però jo he viscut a Londres petits exemples de rigor formal.

    

Quan ens reunim els amics supervivents de la Penya de l’August –que el pas del temps ha fet antiga– procurem respectar el que se’n diu l’ús de la paraula. No som tan rigorosos com els jurats valencians –«calle vostè, parle vostè»– però les interrupcions no són gaire ben vistes.

    

Notícies relacionades

Tenim un mal exemple diari: A la televisió es projecten alguns programes de debats en què els participants han de parlar cridant, en una competència general per imposar-se als altres. La conductora del programa intenta que les seves paraules tranquil·les arribin als participants. Tots sabem que si alguna cosa entristeix, en aquest món, són els esforços inútils.

    Al Casino de Sant Just no es cridava. Cada u acceptava la carta que li havia tocat. Les cartes educaven contra la violència en l’adversitat.