Dues mirades

Valls i la pàtria

Si Manuel Valls està entre els candidats a l'alcaldia de Barcelona, el debat es quedarà en el terreny de les pàtries i d'Europa. La internacionalització definitiva del procés

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp41332806 barcelona 16 12 2017 elecciones autonomicas 21 d acto de ciu180420125955

zentauroepp41332806 barcelona 16 12 2017 elecciones autonomicas 21 d acto de ciu180420125955 / ALBERT BERTRAN

En aquesta pausa dramàtica que Ciutadans ha volgut imprimir al fitxatge de Manuel Valls hem anat acostumant-nos a la idea. De la sorpresa inicial, ¿què en sap Valls de Barcelona?, a considerar les seves possibilitats d’arribar a l’alcaldia. Els dubtes són molts. ¿L’impulsa l’interès per la ciutat o per un poder que ara se li resisteix a França? Davant d’un món cada vegada més globalitzat, ¿què representa? ¿El triomf de la política allunyada dels interessos dels ciutadans o l’impuls des de Barcelona de la cultura i la identitat europees? Des de l’esquerra es criticarà la mà dura de Valls amb la immigració. Però això no és clar que resti vots. Menys encara davant els problemes que suporten alguns barris, des dels narcopisos fins a una pressió immobiliària insuportable.

En qualsevol cas, si Valls està entre els candidats, el debat es farà en el terreny de les pàtries i d’Europa. La internacionalització definitiva del procés. La seva presència també planteja incògnites en la qüestió de la imatge. Als 90, l’independentisme era un reducte incapaç de comparar-se amb la força d’una Barcelona multicultural. El procés va aportar a la causa intel·lectuals i professionals de categoria. Davant la seva força comunicativa, els adversaris es van cobrir de caspa. ¿Valls pot portar grandeur a l’unionisme? Un últim dubte, ¿és l’inici d’una tendència europea? Varufakis ja escalfa a la banda.