IDEES

Ets una gran actriu però sembles gran

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp33423090 dominical 707  marian alvarez  madrid  9 03 2016   dominical180419134229

zentauroepp33423090 dominical 707 marian alvarez madrid 9 03 2016 dominical180419134229 / JOS LUIS ROCA

«La sensació quan et descarten perquè prefereixen algú més jove (encara que al guió hi posi dona 40 anys…). Aquesta sensació».

Marian Álvarez, una de les meves actrius favorites, escrivia fa uns dies això al seu Instagram. Al llegir-ho, em vaig emocionar i em vaig enfadar a parts iguals. Tinc l’edat d’Álvarez (i la del personatge que no li van donar i que, suposem, semblava més jove), i des de fa un temps comença a resultar-me molt estrany, fins i tot incòmode, que hi hagi tanta distància entre l’edat real de les actrius i la dels personatges que encarnen.

No parlo de pel·lícules en què la noia és deliberadament més jove que el noi, ni de tantes adaptacions literàries o films inspirats en dones reals en què, sense cap raó de pes, es rebaixa l’edat de les protagonistes. Parlo d’alguna cosa més subtil, d’una cosa preocupant precisament per això, perquè ho tenim tan assumit que no només no ens sembla rar, sinó que no ens n’adonem. Parlo d’actrius de 20 fent pel·lícules de noies de 30, i d’actrius de 30 vivint en pantalla la crisi dels 40. Òbviament sempre hi haurà actrius d’una edat indefinida que aparentin la seva edat i la de personatges més joves o més grans que elles. Però no em refereixo pas a això; em refereixo a pel·lícules en què és obvi que les actrius són molt més joves que els seus personatges.

Notícies relacionades

Mai m’havia fixat tant en això com ara. Suposo que és perquè, al contrari que algunes afortunades, jo sí que aparento l’edat que tinc. Per això, fins i tot quan les actrius estan extraordinàries, em costa connectar amb pel·lícules en què aquest desajust és escandalós. Dic connectar perquè identificar-m’hi és impossible. Potser no és el més greu dels mals del cine actual, però és una cosa que hi és i  caldria plantejar-s’ho.

No sé quina actriu farà el paper de què parla Marian Álvarez, però em costa de creure que no hi hagi cap dona de 40 anys que no somiï que ella porta al cine la seva història.