EDITORIAL

Alcohol i menors

La família és un entorn clau en què frenar el consum d'alcohol dels joves

1
Es llegeix en minuts

L’alcoholisme, amb les greus conseqüències sanitàries i socials que comporta, és una de les principals plagues de la nostra societat. Tots els caps de setmana en qualsevol racó es repeteix la mateixa imatge de grups de joves beguts després d’haver participat en botellons col·lectius en places i carrers. En molts casos es tracta de menors d’edat que participen en un ritual d’alcohol que té nefastes conseqüències per a la salut, com testifiquen els testimonis de metges i infermeres que treballen els caps de setmana als principals hospitals del país. Resulta evident que no podem continuar impassibles davant d’aquesta situació. Es pot, doncs, aplaudir que a les Corts s’estigui ultimant una llei contra el consum d’alcohol en menors. 

 

L'informe que ha de servir de base per a la legislació, aprovat per una ponència conjunta Congrés-Senat, planteja mesures curioses, com que la policia pugui dur a terme controls d'alcoholèmia al carrer a menorscontrols d'alcoholèmia o sancions als pares de fills reincidents. Quan la negligència paterna sigui patent, es preveu iniciar el procés per retirar la custòdia als progenitors. Aquestes propostes han causat polèmica, ja que resulta xocant que se sancioni els pares per les actituds dels fills. 

El problema de l’alcoholisme juvenil no és un assumpte només dels menors i dels seus pares, sinó que afecta tota la societat. La tolerància cap a l’alcohol està en totes les franges d’edat i capes socials, com ho demostra el fet que el lobby de fabricants i distribuïdors hagi aconseguit frenar fins a quatre projectes legislatius que en limitaven el consum. És d’aquesta tolerància d’on neix el consum massiu entre els menors, així que abans d’arribar a decisions dràstiques com les sancions s’ha d’aprofundir en les campanyes de sensibilització. S’ha de controlar la publicitat, fer complir les lleis, els reglaments i les ordenances municipals i autonòmiques en vigor, controlar els llocs (i les persones) que venen alcohol als menors i promoure alternatives d’oci que vagin més enllà de la borratxera massiva i socialitzada com a forma de diversió. La família, en efecte, és un entorn clau on frenar el consum d’alcohol dels menors, i en casos flagrants de negligència l’Estat ha d’actuar, però el problema no se solucionarà només multant els pares. És urgent limitar-ne el consum.