El desglaç entre Trump i Kim Jong-un

Si hi ha un tractat de pau, la tensió entre les dues Corees s'alleujarà enormement i serà sens dubte un pas necessari per a la reconciliació dels coreans

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp42979117 people watch a tv screen showing file footage of u s  presid180418154923

zentauroepp42979117 people watch a tv screen showing file footage of u s presid180418154923 / Ahn Young-joon

A la Casa Blanca de Donald Trump tot va a velocitat de creuer. Fa quatre dies el president nord-americà i el de Corea del Nord es llançaven floretes poc diplomàtiques del tipus pati de col·legi però amb armes nuclears a l’arsenal, i d’aquí a poques setmanes es veuran les cares, és de suposar que en el millor sentit de l’expressió. Mike Pompeo va ser nomenat secretari d’Estat el 13 de març i dues setmanes després, abans de ser confirmat en el càrrec, es planta secretament en aquell hermètic país i s’entrevista amb Kim Jong-un. La trobada entre Pompeo i Kim és la reunió de més alt nivell des que la llavors secretària d’Estat de l’administració Clinton, Madeleine Albright, s’entrevistés l’any 2000 amb el pare de l’actual líder.

La sorpresa causada per l’esmentada trobada en tan insòlites circumstàncies ha tapat un altre pas important en la solució de la pugna. Es tracta de la confirmació que hi ha en marxa una negociació per aconseguir un tractat de pau que posi fi formalment a la guerra de Corea, més de sis dècades després que acabessin les hostilitats bèl·liques amb un armistici encara vigent. Aquella contesa en plena guerra freda va resultar en la divisió de la península coreana en dos estats alineats ideològicament cada un d’ells amb els dos blocs del moment.

Si hi ha un tractat de pau, la tensió entre les dues Corees s’alleujarà enormement i serà sens dubte un pas necessari per a la reconciliació dels coreans. Quedarà llavors la qüestió més volàtil i perillosa, que és la desnuclearització nord-coreana a la qual Kim diu que està disposat a canvi de seguretat.

Malgrat l’espectacularitat de la notícia, en aquest contenciós tot pot descarrilar en qualsevol moment. Trump mateix reconeixia que la seva trobada amb el líder nord-coreà podia no arribar a produir-se. En aquest sentit, hi ha un actor polític que alguna cosa voldrà dir en tot això: la Xina. Per ara, Pequín manté un estricte silenci deixant que aparentment sembli que la solució està en un acord entre Washington i Pyongyang, ja que al cap i a la fi han sigut aquests dos països els que es van embrancar en una escalada, a base d’amenaces, com a resposta a assajos nuclears. Però si hi ha acord, el paper del gran país asiàtic serà determinant. Ho serà per qüestions de veïnatge amb Corea i per ser, juntament amb els EUA, firmant d’aquell acord d’armistici del 1953.