Editorial

Trump, política i sexe en 'prime time'

L'exdirector de l'FBI denuncia a la TV la categoria moral del president i la seva incapacitat per al càrrec

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp42898719 files  these two file photos show then fbi director james co180413103823

zentauroepp42898719 files these two file photos show then fbi director james co180413103823 / NICHOLAS KAMM

Amb l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca, l’ús de les noves tecnologies s’ha apoderat de la forma de fer política. Només cal veure l’ús de Twitter que fa el president o la venda i la manipulació de dades personals procedents de Facebook en processos electorals. No obstant, un mitjà ara ja tan antic com és la televisió, en el qual Trump havia aconseguit alts índexs d’audiència i que l’havia fet famós a tot els Estats Units, se li està girant en contra. El prime time és en aquests moments domini dels que estan disposats a revelar totes –o una part– de les nombroses debilitats del multimilionari, debilitats que el converteixen en inadequat per a l’exercici del màxim càrrec públic als Estats Units.

Fins ara havien sigut un parell de dones, l’actriu porno Stormy Daniels i la noia Playboy Karen McDougal, que havien explicat o insinuat en hora de màxima audiència televisiva històries de sexe amb Trump que havien tingut lloc abans de la celebració de les eleccions presidencials del 2016, i totes dues havien sigut receptores de dos generosos xecs, un cadascuna, per comprar-los el silenci. El sexe extramarital i de pagament pot ofendre sectors de la població nord-americana, encara que la imatge d’un candidat lligonde sobres coneguda no va afectar a l’hora de la veritat els seus resultats electorals. Contràriament, en alguns sectors i fins i tot entre dones va ser vist com una cosa positiva.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Però ara no han sigut només xafarderies sobre l’activitat sexual del president el que ha arribat al prime time. Ha sigut un atac en tota regla llançat per l’exdirector de l’FBI James Comey en una entrevista amb motiu de l’aparició del llibre Una lleialtat major. L’autor havia sigut acomiadat pel president a causa de la investigació sobre la col·lusió entre la campanya electoral de Trump i el Kremlin per perjudicar la seva contrincant, Hillary Clinton.

Comey no es va tallar en l’entrevista –tampoc ho fa en el llibre– sobre la categoria moral del personatge reiterant la seva incapacitat per ser president, posada de relleu (entre altres coses) per l’ús reiterat de la mentida. L’exdirector de la CIA va arribar al nucli de la qüestió, és a dir, a la pèrdua d’uns valors que paral·lelament reivindicava Jimmy Carter, com ara la fe en l’exemplaritat de dir la veritat. Només que l’expresident no ho feia en prime time.