DUES MIRADES

El missatge

"El que ningú pot donar-te i ningú pot prendre't; és un regal que l'home es fa a si mateix"

1
Es llegeix en minuts
 

  / EFE / JESÚS DIGES

Hi ha una escena de Rob Roy, protagonitzada per Liam Neeson, en què el seu fill li pregunta què és l’honor. Ell se’l mira i respon amb parsimònia: «El que ningú no et pot donar i ningú no et pot arrabassar; és un regal que l’home es fa a si mateix». Poc després, aquest personatge històric, un escocès que lluita contra els malvats anglesos, acabarà essent un proscrit perseguit per la justícia perquè desobeeix les lleis del moment i s’enfronta als poderosos. 

    

Aquest dilluns comença el judici pels fets d’Altsasu, aquella baralla en un bar el mes d’octubre de 2016. Vuit joves bascos –tres dels quals fa més de 500 dies que són en presó preventiva– són acusats de terrorisme, en un exemple de «sobreactuació judicial» que fins i tot s’inventa «una mena de resurrecció d’ETA» amb el nom d’una nova organització que només apareix en l’imaginari de l’Audiència Nacional. No són paraules meves sinó de Baltasar Garzón, que no és precisament sospitós de connivència amb banda armada. El despropòsit de l’acusació, emparada en el ja famós i lamentable article 573 del nou Codi Penal, és enorme: fins i tot Amnistia Internacional, tan cautelosa sempre, reclama «la investigació en el marc d’un procediment ordinari». 

Notícies relacionades

    

¿Què hi té a veure Rob Roy? L’escena que he descrit al principi és el missatge del twitter oficial de la Guardia Civil en relació al cas. En lloc de parlar de justícia exalten l’honor. Aquest és el seu missatge.