EDITORIAL

L'optimisme de la voluntat d'Ada Colau

L'alcaldessa no accepta el que molts consideren el principal dèficit del mandat: la seva incapacitat per teixir acords amb altres forces polítiques

6
Es llegeix en minuts
zentauroepp42908573 colau180414200005

zentauroepp42908573 colau180414200005 / CARLOS MONTANYES

Gairebé tres anys després d’assumir la vara de l’alcaldia, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va viure la setmana passada un doble fiasco amb el rebuig del plenari a la unió del tramvia i a la multiconsulta. La falta de suports i conflictes com el de la crisi del lloguer i els narcopisos la situen en el punt més conflictiu del mandat.

–D’aquí dos mesos farà tres anys de la seva victòria a les municipals del 2015. Recordarà aquell ambient de canvi. ¿Percep ara una certa sensació al carrer que no tornarà a guanyar?

–No. És evident que ens ha tocat un mandat difícil. Ens vam presentar amb una agenda de canvi, centrada en l’aspecte social, contra la corrupció, a canviar les formes de fer política. En aquests temes hem modificat l’agenda. Segur que es poden fer més coses, però Barcelona és líder en inversió social i transparència a l’Estat i és reconeguda com a pionera en la gestió de la pobresa energètica. Som un referent mundial en la regulació del turisme, en polítiques feministes.

-¿Aquesta llista que fa és el seu llegat com a alcaldessa avui dia?

–És molt més que això. Encara que ara a Barcelona s’insisteixi en una política partidista i electoralista, i que es vulgui donar la imatge que estem aïllats, hi ha hagut molts acords.

–Els seus socis de votació més freqüents han sigut el PSC, ERC i en menys mesura la CUP. Quan va convertir el PSC en el seu soci de govern, va perdre ERC. I quan va fer fora el PSC del govern, després d’un breu idil·li amb els republicans i el PDECat, va tornar a perdre ERC.

–Discrepo d’aquest relat. Vam començar el mandat i ens vam dir que havíem de fer un acord d’esquerres, i per això vam interpel·lar el PSC i ERC. Alfred Bosch va dir que no ho veia clar i el vam esperar un any. Si no, haguéssim fet el pacte amb el PSC el primer dia, perquè ells sí que volien entrar-hi. Bosch va admetre després, primer en privat i després en públic, que no volia entrar en el govern per no reforçar-lo. Per ell la prioritat era poder fer oposició.

–El seu pla de vivenda preveu 8.800 pisos socials de lloguer més fins al 2025. Són gairebé els que hi ha, però si se’n necessiten 100.000, a aquest ritme caldrien més de 20 mandats. ¿Es notarà l’efecte del pla?

–No només farem parc públic, i el parc que no s’ha fet en 40 anys no el farem en un mandat. Vull pensar que la gent veu que l’ajuntament fa ara el màxim possible en vivenda en funció de les seves competències, cosa que no es feia abans. Hem creat un servei de mediació que ha parat o renegociat més de 2.000 desnonaments. Impulsem una forma nova de construcció d’allotjaments temporals

–¿No creu que hauria criticat això dels barracons si Trias ho hagués proposat fa tres anys?

–No són barracons, són allotjaments temporals. Són de màxima qualitat, es fan a Amsterdam, Copenhaguen, amb un èxit rotund. No són una solució definitiva però sí temporal, més que digna. No resolem el tema de la vivenda, que és competència de la Generalitat, i les lleis depenen de l’Estat, però hem propiciat un canvi d’inflexió en les polítiques.

–¿El PEUAT, la regulació hotelera que limita l’aparició d’hotels a les zones més cèntriques, tindrà efectes a curt termini que demostrin la seva efectivitat?

–Ara estem segurs que a la ciutat no hi haurà el caos cap al qual anàvem de dret. Hi havia un desequilibri absolut: es disparaven els pisos turístics il·legals. El PEUAT és ara un exemple per a altres ciutats europees. El mateix sector privat ens reconeix que calia una regulació i que el beneficia.

–En aquest mandat no hi haurà ni acord sobre la unió del tramvia ni ampliació de la línia. ¿Vostè era una entusiasta del tramvia o és una causa que ha vist clara un cop ja era alcaldessa?

–Estava convençuda sobre la connexió del tramvia i me n’he fet una entusiasta sent alcaldessa. És trist que no s’hagi aprovat, per l’obsessió de Bosch de desgastar el govern. Espero que tan bon punt comenci el pròxim mandat, si hi ha prou majoria política, la connexió es converteixi ràpidament en una realitat.

–¿L’expulsió del PSC va ser un error per la seva part?

–L’error va ser del PSC a l’alinear-se amb el PP i Ciutadans per intervenir la Generalitat. Un partit catalanista. S’han vist molt arrossegats per la posició del PSOE de Pedro Sánchez, que ha sigut una gran decepció a Catalunya.

–Collboni diu que el seu govern no té rumb ni llegat.

–La majoria dels grups de l’oposició han començat la campanya electoral. Em sap greu, falta un any i hi ha molt per fer. La gent espera una altra cosa.

–Sembla difícil que tanqui acords en la resta d’aquest mandat.

–Es veuran molts fruits. S’han desencallat les Glòries, s’ha començat a cobrir la Ronda de Dalt. El metro arribarà a la Marina. El pla de barris està en la seva màxima activitat. Hem guanyat espai públic al Port Olímpic, hem tancat l’acord de les terrasses

.–S’esperava una aposta més decidida en participació. No es va obrir el procés participatiu dels pressupostos, s’ha frenat la multiconsulta.

–S’han fet proves pilot perquè durant el pròxim mandat hi hagi un procés participatiu sobre una part dels pressupostos. La multiconsulta sí que és una gran decepció del mandat. Quan la CUP va dir no, va obrir la porta al PDECat i al PSC a canviar. I s’hi ha afegit un tercer actor, invisible en el plenari, que és Agbar, una multinacional que ha atacat la sobirania d’aquest ajuntament.

–Pel que percep al carrer, ¿creu que guanyaria les eleccions municipals si tinguessin lloc la setmana que ve?

–Crec que sí que les guanyaria, pel que em diu la gent a peu de carrer. Valoren el moment de dificultat que vivim. Es veuen els esforços que fem per complir els nostres compromisos.

–¿Ha decebut els més afins i ja no espanta alguns dels seus detractors?

–Hi deu haver gent que esperava que féssim més coses i més ràpid. Però qui segueix el detall de la vida municipal sabrà que hi ha hagut bloqueig polític, que governem en minoria. Ens van presentar com un ogre que venia a paralitzar l’economia i a generar el caos. I això no ha passat. Els indicadors econòmics són millors que quan vam arribar al govern. La ciutat funciona a ple rendiment.

–I expulsa gent per la pujada del lloguer.

–Tenim un problema que ve d’abans, la gentrificació. Som víctimes d’un procés especulatiu que passa a totes les ciutats de l’Estat. Hi ha una bombolla de lloguer que està incentivada pel PP. Això no cau del cel.

–¿Viu de lloguer? ¿Quant paga i quan acaba el seu contracte?

–Pago 1.000 euros, tinc un contracte de set anys que s’acaba ara. Haurem de renegociar amb la propietat i decidir si ens quedem al mateix pis o si ens en anem a un altre. H