LA CLAU

El contuberni de Berlín

Puigdemont ha revifat: vol repetir eleccions el 15 de juliol, liderar un "front comú pel poble i les llibertats" i humiliar l'Estat espanyol des d'Alemanya

1
Es llegeix en minuts
jcarbo42895997 puigdemont mas180412201646

jcarbo42895997 puigdemont mas180412201646 / PDeCAT

Les diferents sensibilitats de l’independentisme tornaran a sortir al carrer aquest diumenge per reivindicar la poca cosa que encara els uneix: l’exigència de llibertat per als seus líders presos i el retorn dels fugats. Legítima aspiració però, amb la maquinària judicial en marxa i les extradicions cursades, irrealitzable a curt termini, com ho van ser al seu dia el pacte fiscal d’Artur Mas, el referèndum vinculant de Carles Puigdemont o la República imaginària del Parlament.

Fixar-se objectius inabastables és l’exercici predilecte del processisme per mantenir en forma el seu cos social, modelat a força de mobilitzacions il·lusionants i repetides frustracions. L’última pastanaga, fructífera a les urnes però divisòria per a l’independentisme, va ser la utopia que un expresident reclamat per la justícia i refugiat a Bèlgica tornaria per la porta gran al poder si vencia a les urnes. 

Quan més a prop van estar JxCat i ERC de formar Govern va ser mentre Puigdemont va estar entre reixes. Esquerra ja havia accedit a la investidura impossible de Jordi Turull a canvi que la següent sí que fos efectiva. La captura de l’expresident va debilitar els seus fidels i va donar ales als pragmàtics del PDECat, que van convenir a ungir a un aspirant sense màcula abans de Sant Jordi per aixecar el 155, sis mesos després, i imprimir un gir realista a la Generalitat que facilités l’alliberament dels presos abans del judici.

Fagocitar ERC

Notícies relacionades

Però el revés alemany al jutge Pablo Llarena i l’excarceració de Puigdemont torna l’heteròclita majoria independentista a la casella de sortida. L’expresident ha revifat. Li ha guanyat una partida al jutge, però sap que aquest el deixarà confinat a Alemanya si no aconsegueix la seva entrega incondicional. Repetir eleccions el 15 de juliol és, per tant, la seva millor opció.

Aquest és el contuberni que Puigdemont trama des de Berlín: fagocitar l’escapçada ERC liderant un «front comú pel poble i les llibertats», imposar-se a les urnes a Ciutadans i humiliar l’Estat espanyol des del país de la totpoderosa Angela Merkel. Difícil, però, vistos els precedents, no impossible.